Röviden

A Köztársaság téri áldozatokra emlékeztek

Az 1956-os események Köztársaság téri áldozataira emlékeztek a Nagy Imre Társaság budapesti szervezete és a Demokratikus Hálózat szervezésében tegnap a helyszínen. 1956. október 30-án délelőtt a Budapesti Pártbizottság Köztársaság téri székházát háromórás harc után elfoglalták a felkelők. Az elfogott védők közül huszonnégy embert megöltek, az áldozatok között volt Asztalos János és Papp József honvéd ezredes, valamint Mező Imre, a pártbizottság titkára. (MTI)

Novembertől több lesz a nyugdíj

November 1-jén - januárig visszamenő hatállyal - 1,1 százalékkal emelkednek a nyugdíjak és a nyugdíjszerű ellátások. Ekkor fizetik ki az idei 13. havi nyugdíj második felét is. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság tájékoztatása szerint a nyugdíjemelés mértékével megegyezően emelkednek a nyugdíjszerű rendszeres szociális ellátások összegei, életkortól függően. Az intézkedés érinti a baleseti rokkantsági nyugdíjat, a baleseti hozzátartozói nyugdíjat, valamint a baleseti járadékot is. (MTI)

Nincs többsége a kanizsai Fidesznek

Egy hónap alatt ketten is kiléptek a nagykanizsai közgyűlés Fidesz-frakciójából, így "elfogyott" a jobboldali képviselőcsoport többsége. Mindketten függetlenként dolgoznak tovább. A kilépések hátterében a frakció és a Fidesz-KDNP színeiben indult, s megválasztott polgármester közötti - a képviselőcsoportot megosztó - ellentét áll. A helyi Fidesz és Marton István polgármester közötti konfliktus még szeptemberben, egy újabb alpolgármesteri poszt létrehozása miatt mélyült el. (B. A.)

"Fémkereskedelmi tízparancsolat"

Megszületett a "fémkereskedelem tízparancsolata", a kormány elfogadta a szigorítással kapcsolatos törvénytervezetet. Az önálló, komplex javaslatcsomag szerint egyebek mellett engedélyhez kötik a fémkereskedelmet, feltételeket állítanak a telephelyek vonatkozásában, nyilvántartást kell vezetni a vevőkről, az eladókról és a termékekről, a fémkereskedőknek online kapcsolatban kell állniuk a felügyelő hatósággal. Becslések szerint Magyarországon mintegy húszezer fémkereskedelemmel foglalkozó vállalkozás működik, évente 3-4 milliárd forint kárt okozhatnak a színesfémtolvajok. (MTI)

1,6 milliárd a hátrányos helyzetű térségeknek

Gyenesei István önkormányzati miniszter döntött a leghátrányosabb helyzetű térségekben található kistelepülések, társulások pályázatairól. Az 1,6 milliárdos támogatás az önkormányzati bölcsődék, óvodák és iskolák fejlesztését segíti. Idén ez már a második ilyen típusú segítség, hiszen júliusban a kistelepüléseken működő iskolák már közel kétmilliárd forint plusztámogatást kaptak. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.