Éger az államfőtől kér válságdiagnózist

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) a köztársasági elnökhöz és az Akadémia elnökéhez fordult azért, hogy független szakértői vizsgálat tárja fel az ország gazdasági helyzetét és azt, hogy szükség van-e a súlyos IMF-hitelfeltételek vállalására - jelentette be tegnap a kamara elnöke.

Éger István közölte: a MOK területi szervezeteinek tanácsa szerdán áttekintette az egészségügy helyzetét és egyhangúlag úgy határozott: a biztonságos, joggal elvárható betegellátás nem biztosítható a gyógyító intézmények növekvő adóssága és a munkaerő elvándorlása miatt. A 13. havi fizetések szerdán bejelentett megvonásának terve pedig olyan munkaerőhiányt okoz, ami "a betegellátást a végsőkig ellehetetleníti".

- Nem vállaljuk a felelősséget a betegellátás biztonságáért, amennyiben ágazatunk gazdasági helyzete a kilátásba helyezett intézkedések szerint alakul - jelentette ki az orvosi kamara elnöke.

A kamara társadalmi mozgalmat indít, felszólít minden szakmai és civil szervezetet, csatlakozzon a kezdeményezéshez, hogy kiderüljön, valóban szükség van-e olyan súlyos, "több generáció sorsára kihatással bíró hitelfeltételek vállalására, amelyek a társadalom humánszolgáltatásait, így különösen az oktatást és az egészségügyet mint társadalmi közszolgáltatást létükben fenyegetik" - mondta Éger. A válságot okozó liberális eszme világszerte vereséget szenvedett, de az ország vezetése éppen az ezen eszme által diktált feltételeket készül elvállalni.

A Köztársasági Elnöki Hivatal tájékoztatása szerint megvizsgálják Éger István kezdeményezését, és bár forrásunk nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, emlékeztetett rá, hogy Sólyom László nem szokott eleget tenni az ilyen felhívásoknak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.