Visszakenőpénz a korrupció ellen

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a keddi ötpárti ülésen bejelentette, hogy - szavaival élve - a legbrutálisabb, amerikai mintájú csomag kidolgozására kérte föl az igazságügyi minisztert a korrupció visszaszorítása érdekében. Mint megtudtuk: a bűnüldözés kész osztozni a bejelentővel a korrupció megakadályozásával szerzett hasznon.

Gyurcsány Ferenc kedden bejelentette: Draskovics Tibort felkérte, dolgozzon ki brutálisan erős, amerikai mintájú intézkedéseket a korrupció ellen.

"Amennyiben bebizonyosodik a korrupció, a bejelentő részesedhet az ilyen módon az államhoz befolyó bevételből (bírságból)" - ez az 1986-ban elfogadott, a korrupciós ügyekben bejelentést tevők védelméről szóló amerikai szövetségi törvény egyik fontos eleme. A jogszabály garantálja, hogy a bejelentőt nem érheti hátrány, és azt is, hogy a fontos bejelentéseket a kormány kivizsgálja, mielőtt az ügy az igazságszolgáltatási szervek elé kerülne.

Az igazságügyi tárca közlése szerint valamennyi olyan eszközt, eredményes nemzetközi példát felhasználnak, amely közelebb visz a korrupciós jelenségek visszaszorításához. Így mindent megtesznek, hogy biztosítsák a vesztegetési ügyeket bejelentők védelmét. Ennek része lehet az anyagi ellenszolgáltatás - feltéve, hogy a bejelentés megalapozott, és abból az államnak bevétele származik. A bevezetés a minisztérium szerint alapos körültekintést igényel.

A megoldás nem idegen a magyar jogrendtől. A vádalku intézménye is ehhez hasonlatos: az együttműködő a beismerő vallomás fejében büntetlenséget vagy enyhébb ítéletet remélhet. Ugyanez a helyzet a rendőrség által egyre többször alkalmazott nyomravezetői díj esetében is.

A "rászorultsági elv" fokozottabb érvényesítéséről is beszélt kedden Gyurcsány Ferenc. Arról, hogy az állam azokat segítse, akik e támogatás nélkül bajba kerülnének. A bejelentés politikailag érdemi, hiszen a rászorultsági szűrő alkalmazását a szabad demokraták régóta szorgalmazzák, a szocialisták azonban (Bokros óta) óvatosak ebben az ügyben. Az még nem derült ki, hogy a segélyezési rendszeren belül mit módosítanak. A bejelentésében a miniszterelnök az Út a munkához programot említette: a munkaképeseknek tehát segély helyett munkát kell adni. A rászorultságelvű módosítások azonban ennél tovább is mutathatnak vagy mutathatnának.

A Népszabadság információi szerint a tegnapi kormányülésen a szociális és munkaügyi tárca kapott megrendelést arra, hogy tartalommal töltse meg a rászorultságelvű módosításokat.

A liberálisok az idén késő tavasszal bejelentették, hogy megemelnék a családi pótlékot, és az emelt összeget megadóztatnák. Így az a rászorultak számára nőne, a tehetősebbeknél csökkenne. Úgy tudjuk azonban, hogy a családi pótlékhoz a kormány nem nyúlna, az megőrizné értékét.

Megvizsgálják viszont, hogy ki és miként kap lakás-, illetve lakhatási támogatást, az miként viszonyul a bevételeihez. Szintén áttekintik a gázár-támogatás kifizetéseit, ezek indokoltságát. A kormány annak a megoldásait keresi, hogy miként lehet a társadalom számára feszültséget okozó, jogtalan előnyöket visszanyesni, azokat nagyobb kontroll alá helyezni.

Lapunk úgy tudja, hogy a döntéshozók asztalára kerültek ismét a Draskovics Tibor nevével fémjelzett egykori államreform bizottság egy javaslata, amelynek lényege, hogy a kórházak, iskolák és más közintézmények ne közalkalmazottként foglalkoztassák a kiszolgáló személyzetet, például a portásokat, takarítókat. Ez a javaslat az egyeztetéseken korábban elbukott, most meglehet, hogy ismét próbálkoznak vele.

A pénzügyminiszter érkezik az ötpárti tanácskozásra. Súlyos csomag
A pénzügyminiszter érkezik az ötpárti tanácskozásra. Súlyos csomag
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.