Melegen ajánlott partnerek?

Busás haszonnal egyelőre nem, de biztos munkával mindenképp kecsegteti a vízművek partnercégeit a sok százezer lejárt hitelességű vízmérő cseréje. Őket a fogyasztók alig harmada választja, viszont a kötelező műszaki átvételkor "drága hibákra" derülhet fény. Ajánlott az ajánlott partnerrel dolgoztatni?

A lejárt hitelességű vízórák cseréjére tavaly meghirdetett másfél éves moratórium miatt az elmúlt 15 hónapban a budapestiek úgy kétszázezer mellékmérőt cseréltek újra, de a Fővárosi Vízművek Zrt. nyilvántartása szerint további negyedmilliónál kellene az év végéig elvégezni a jogszabály szerint hatévente kötelező munkát. A vízművek biztatónak ítéli a javulást, ezért januártól nem számláz automatikusan átalánydíjat azoknak, akik vállalják a cserét. De közülük is sokan tanácstalanok, vajon kötelező-e a vízművek által ajánlott, első ránézésre borsos árakkal dolgozó vállalkozásoktól megrendelni a munkát, vagy azzal bárkit szabadon megbízhatnak. Mivel a vízművek négy vállalkozást (BEST Kft., Bredák Építő Kft., ENH-Aqua Kft., HEXAÉDER Építési és Szolgáltató Kft.) ajánl, sokan feltételezik, a partnerek a monopoljellegű felosztással busás hasznot tehetnek zsebre.

A cseréről azért nem a vízművek gondoskodik, mert ő csak az épület főmérőjéig felel, a lakásban lévő mellékóra viszont a bennélő tulajdona, hitelesítését is neki kell elvégeztetnie. Ennek árát nem lehet beépíteni a vízdíjba, mivel nem a szolgáltató költsége, ráadásul azok is fizetnének, akiknél nem aktuális a hitelesítés - vagy nincs is mellékmérőjük. A főmérőket négyévente kell hitelesíttetnie a vízműveknek, "lemaradása" 4,6 százalékos: néhány tartósan zárt ingatlanra hónapokig vagy évekig sem tud bejutni.

A társaság tagadja a piacfelosztásra, a megtervezett extraprofitszerzésre vonatkozó felvetéseket. Bognár Péter ügyfélszolgálati igazgató szerint bárki bármelyik szerelővel elvégeztetheti a cserét. Sokan így is tesznek, csupán a fogyasztók harmada választja a partnercégek valamelyikét, de a vízművek sem tagadhatja meg, ha őt bíznák meg a feladattal. A cserét követő műszaki átvételt, az úgynevezett szakszerűségi vizsgálatot kormányrendelet alapján kizárólag a vízművek vagy megbízottja végezheti. A szolgáltató költségtakarékosság miatt - például a díjbeszedéshez hasonlóan - ezt is külső vállalkozókra bízta. Az igazgató állítja, ha nem így tennének, az átvétel 30-40 százalékkal többe kerülne a jelenlegi (két darab óra után felszámított) nettó
40 083 forintnál.

Saját kivitelezésnél számolni kell az átvételben rejlő kockázattal: a bekötés esetleg nem felel meg a szabványoknak. A többletmunka többletkiadással járhat. Bognár Péter cáfolta, hogy a fogyasztókat ezzel kényszerítenék partnereik igénybevételére, ugyanis az így "visszadobott" mérőcserék aránya csupán tíz százalék. A vízművektől tájékoztatást lehet kérni a szabványokról, ám a cég elismeri: azokon néha a szakembereknek is nehéz eligazodniuk. Ezért igazságügyi szakértő bevonásával a vízművek kiadványt készít, egy csokorba szedve, átfogóan ismertetve a mérésügyi és szabványkövetelményeket.

A zökkenőmentes műszaki átvétel érdekében írtak ki nyílt pályázatot a kivitelezést és a szakszerűségi vizsgálatot is magában foglaló feladatra. A 12 jelentkező közül három cég felelt meg, velük 2007 januárjától határozatlan időre szerződtek. Az egyik legfontosabb kitétel, hogy a megállapított fix tarifát kell minden kerületben alkalmazni. A kiszállást, az anyagköltséget (benne a mérőét) és a munkadíjat tartalmazó árak a piaci átlaghoz igazodnak, a vállalkozók attól - szerződésbontás terhe mellett - csak lefelé térhetnek el. Az alapárakat most először módosították, így október elsejétől egy mellékmérőt legfeljebb 12 600, kettőt 17 280, míg négyet 28 290 forintért cserélhetnek le. A cégek egyébként bírják kapacitással, igaz, vannak dömpingszerű rohamok (például tavaly év végén), amikor néha heteket is várni kell a kivitelezésre. A cégek bővítették elérhetőségeiket, növelték kapacitásukat. A panaszok száma elenyésző, de a vízművek vállalja az egyeztetést.

Új hálózati bekötésnél és főmérő-felszerelésnél a fogyasztónak nincs választási lehetősége, mivel ez a vonatkozó rendelet alapján a Fővárosi Vízművek Zrt. szolgáltatási kötelezettsége. Egy személyben ő felel a tervezésért, a szerelésért és a műszaki átvételért. Hogy ezt saját alkalmazottakkal vagy szintén nyílt pályáztatás alapján megbízott cégekkel végzi el, mindegy.

A szakszerűségi vizsgálat díján a vízművek a partnerrel a tarifa tartalmának megfelelő arányban osztozik. Bodnár Péter szerint ez esetben sem juttatnak senkit "zsíros falathoz". A díjat átalányként határozták meg, s tartalmazza a kiszállást, az ellenőrzést, az előzetes és utólagos adminisztrációt, valamint minden, az ügykezeléssel kapcsolatos költséget s garanciát. A társasházak a teljes költségből szerelés esetén 15, a műszaki átvételben akár 30 százalékos kedvezményt is kaphatnak, attól függően, hogy a lakók külön-külön vagy egy időben, mindannyian ugyanattól rendelik-e meg a munkát, és biztosítják a folyamatos bejutást.

Az egyik partnercég, az ENH Aqua Kft. ügyvezetője, Jankai László lapunknak elmondta, éves árbevételük 30 százaléka származik a vízóracseréből. Hozzátette, a mellékmérő-szerelésnek viszonylag kicsi a haszonkulcsa, ezért nem az extraprofitszerzés motiválta őket, amikor beszálltak a versenybe. Mivel télen jóval kevesebb az építőipari megrendelésük, a vízművekkel történt szerződés leginkább biztonságot jelent, a munka és a foglalkoztatás folyamatosságát. A nyári "holt szezont" leszámítva havonta átlagban 3-3,5 ezer vízórát cserélnek le, s idén októberig az eredetileg rögzített, 2006-os árakon dolgoztak. Időközben azonban nemcsak a benzinárak, hanem egy sor járulékos költségük is jelentősen megnőtt.

A partnercégek minden tekintetben szem előtt vannak, csak bejelentett, erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkező munkaerővel dolgoztatnak. Ez bizalmi tevékenység, mivel magánlakásokba járnak, munkatársaik számlákat és pénzt kezelnek. Mindemellett a munka sok, szintén költséget jelentő adminisztrációval jár, erre csak a partnereit kötelezheti a vízművek. A cserejegyzőkönyv mellett a társasházon belüli úgynevezett díjmegosztási szerződések megújításáról is gondoskodniuk kell, egy-egy példányát pedig a vízműveknek és a Díjbeszedő Zrt.-nek is meg kell küldeniük.


Lejárt hitelességű mellékmérők aránya

(kerületek százalékban, csökkenő sorrendben)

    VI. - 34
    IV. - 32
    XII. - 31
    V. - 31
    IX. - 31
    XXI. - 30
    XVI. - 30
    XVII. - 28
    III. - 28
    X. - 28
    VIII. - 27
    VII. - 26
    I. - 26
    XIII. - 25
    XI. - 25
    II. - 25
    XXIII. - 24
    XIV. - 23
    XX. - 22
    XXII. - 21
    XV. - 20
    XIX. - 19
    XVIII. - 16

Forrás: FV

"Mérhetetlen" haszon helyett biztos munka
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.