Ellentámadásban a szakszervezetek

A kormány a benyújtott költségvetésből és a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekből következőkön túl nem tervez további kiadáscsökkentő lépéseket - mondta a kormányszóvivő a kormány tegnapi ülése után. Budai Bernadett közölte: az önkormányzatokat nem érintik a megszorítások. A helyhatóságok azonban az általuk kifizetett 13. havi illetményekre fordítandó összeggel kevesebbet kapnak a büdzséből. Részben pontosította a 13. havi nyugdíjjal kapcsolatos információkat: eszerint a 62 évesnél fiatalabb rokkantnyugdíjasok is számíthatnak a pluszpénzre, ők is legföljebb 80 ezer forintra.

Kiss Péter kancelláriaminiszter - Csizmár Gábor államtitkár társaságában - tegnap tárgyalóasztalhoz ült a közszolgálatban szerveződő szakszervezetek képviselőivel, hogy meghallgassa az érdekvédők véleményét az intézkedésekről. Ez azért is aktuális volt, mert előző nap ellentámadásba lendültek a szigorítások által erősen érintett szakszervezetek, s bejelentették: újraélesztik a két éve megalakított, majd felfüggesztett sztrájkbizottságukat.

A zárt ajtók mögötti találkozótól a kormány azt várta, hogy a szakszervezetek még a kormányülés előtt véleményezik az intézkedéstervezetet és az IMF-megállapodást. Kormányzati körökből származó információink szerint azonban "a szó klasszikus értelmében vett" véleményt nem fogalmaztak meg az érdekvédők, miután a kancelláriaminiszter világossá tette: a bér és a 13. havi juttatás kérdésében nincs módjuk a befolyásolásra. Az érdekvédők arra hivatkoztak, hogy álláspontjukat testületi megerősítés után fejtik ki hétfőn, az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon.

Ezt erősítette meg a találkozó után Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke, valamint Kónya Péter, a Liga társelnöke is. Elmondták: megértik, hogy bajban van az ország, azonban elfogadhatatlannak tartják, hogy a közintézmények dolgozóinak jövőre 14-15 ezer forinttal kevesebb legyen a fizetésük, mint idén. Garanciát akarnak arra, hogy idővel kompenzálják a veszteségeiket.

Ma délután Gyurcsány Ferenc is egyeztet a szakszervezetekkel. Azt megelőzően a miniszterelnök a Vagyontanács rendkívüli ülésén vesz részt, ahol "a kívánatos önmérsékletre" szeretné szólítani az állami vállalatok vezetőit.

A Nyugdíjasok Országos Szövetsége sem nem elutasító, sem nem elfogadó, hanem lojális a készülő, 13. havi nyugdíjat érintő intézkedésekkel, úgy látják ugyanis, hogy a kisebb nyugdíjú emberek helyzetére inkább figyelemmel van a program. Az Országos Nyugdíjas Polgári Egyesület viszont a megfelelő tájékoztatás híján még nem alakította ki álláspontját. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.