Főorvosi puccs Egerben

Rendkívüli biztonsági intézkedések mellett készül a HospInvest Zrt. az egri kórház átvételére. A kórházvédők úgynevezett "főorvosi pucscsal" meghiúsítottak egy, az átadás-átvételről szóló munkaértekezletet.

A kórházvédők közé tartozó főorvosok egy csoportja szerdán "kézbe vette" az egri Markhot Ferenc Kórház sorsát: meghiúsítottak egy értekezletet, és dolgozói nagygyűlést hívtak össze. Akciójukkal azt szeretnék elérni, hogy a megyei önkormányzat bontson szerződést az új működtetővel, a HospInvest Zrt.-vel. Mánya Kristóf "kórházvédő", a Magyar Orvosi Kamara alelnöke azt mondta: emberéletekbe kerülhet, ha nem enged a tulajdonos, mivel meggyőződtek arról, hogy nincs elegendő szakember, így nincs garancia az ellátás biztonságára, ha a HospInvest veszi át az üzemeltetést.

Pedig ennek formai akadálya már nincs: két nap múlva hivatalosan is átveszi a kórházat a HospInvest Zrt. - tájékoztatta a Népszabadságot Kollányi Gábor, a zrt. elnöke. Szerda kora délután ugyanis aláírta az intézmény finanszírozási szerződését az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, az ÁNTSZ által kiadott működtetési engedély pedig az elmúlt héten jogerőre emelkedett. Így minden akadály elhárult a magánműködtető elől.

Várhatóan nem lesz "sétagalopp" a szombati birtokbavétel. Kollányi Gábor lapunknak azt mondta: rendkívüli biztonsági intézkedések mellett készülnek az intézmény átvételére, kérték a rendőrség segítségét is, az ellátásokat megpróbálják koncentrálni, hogy meg tudják őrizni a betegellátás zavartalanságát. Minderről azt követően beszélt Kollányi, hogy szerdán a kórházvédők meghiúsították az új vezetőknek szánt tájékoztató értekezletet. A kórházvédők hívatlanul érkeztek. Közölték, hogy a HospInvest alkalmatlan az üzemeltetésre, hiszen még OEP-szerződése sincs. A zrt. ugyanis szerepel az APEH adóslistáján. Így kizárt, hogy megkapja a köztartozás-mentességről szóló igazolást, amely feltétele a szerződéskötésnek. Követelték, hogy az orvos-igazgató ismertesse velük a november elseje után életbe lépő új munka- és ügyeleti rendet. Erre azonban Berhés István nem volt hajlandó, s arra kérte a civilekből és kórházi főorvosokból álló csoportot, hogy ha nincs meghívójuk az értekezletre, hagyják el a helyiséget. A kórházvédők maradtak - Berhés azonban távozott, s jelezte munkáltatójának, a megyei önkormányzatnak: anarchia van a kórházban, s ha szükséges, lemond.

Lapunknak a kórházvédők tárgyalóbizottságába tartozó Fűtő István belgyógyász főorvos azt mondta: a napokban a város képviseletében a veszprémi tisztiorvosi hivatalban jártak (itt hagyták jóvá a HospInvest működtetési engedélyeit - a szerk.). Arról szerettek volna meggyőződni, a HospInvest Zrt. valóban képes-e a betegek biztonságához szükséges feltételeket teljesíteni, ez azonban nem sikerült. Egyebek mellett szerették volna látni, hogy tényleg azok az orvosok szerepelnek-e a listán, akik valóban vállalták a cég mellett is a munkát. A megyei tiszti főorvos, Bujdosó László csak a személyes adatok kitakarása mellett engedett betekintést. Fűtő István hozzátette: tíz meghatalmazást vittek magukkal kollégáiktól, hogy az ő irataikba betekinthetnek, ezeket a neveket ellenőrizhették, a tízből egy olyan doktor szerepel a HospInvest listáján, aki állítása szerint nem írt alá a cégnek. Kiderült számukra, hogy Bujdosó László olyan engedélyt adott ki, amely csak a minimális feltételek meglétét igazolja. Fűtő István szerint ez azt jelenti, hogy legkésőbb november 3-tól ellátási zavarok lesznek az intézményben. Az ő adataik szerint ugyanis szakemberhiány miatt egyebek mellett nem működhet a gyermekgyógyászat, a traumatológia, nem lesz röntgen, megroppan a belgyógyászati ellátás.

A megyei közgyűlés szocialista elnöke, Sós Tamás a történtekkel kapcsolatban azt közölte: nem látja értelmét a kórházvédők akciózásának, megfélemlítő magatartásának. Pénteken ugyan lesz szó a közgyűlésen a kórházról, de korántsem a szerződés felbontása a téma.

Kórházi csendélet Egerben. Nemsokára nagy lesz a perpatvar?
Kórházi csendélet Egerben. Nemsokára nagy lesz a perpatvar?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.