Szövetségeseket egyre könnyebben találok

Ha lassan is, de fehéredik a feketegazdaság, amelynek forgalma nagyrészt az ellenőrzésre hivatott hatóságok túlzott óvatossága miatt nőhetett 3700 milliárd forintra. Kondorosi Ferenc lapunknak azt mondta: látványos sikereket értek el a közlekedésbiztonság javításában.

- Nem foglalkoztatja a lemondás gondolata?

- Egyáltalán nem. Nem is értem a kérdést. Hivatalom munkájának is köszönhetően, ha lassan is, de elindult a feketegazdaság kifehérítése, látványos sikereket ért el az ország a közlekedésbiztonság javítása terén; több mint kétszáz emberéletet mentettünk meg a bevezetett intézkedésekkel.

- A kormánybiztosság felállítása óta eltelt év értékelésében azt írta: abban a meggyőződésben láttak munkához, hogy a politikai osztálynak önmagán kell kezdenie a rendteremtést. Azonban a parlament még csak meg sem vitatta új pártfinanszírozási elképzeléseiket, hogy a képviselők költségtérítésének átalakításáról ne is beszéljünk. Hogyan lesz így rend?

- Az ilyen nagy jelentőségű, érzékeny kérdések megvitatására alkalmasabb időszakban majd újra elővesszük a párt- és kampányfinanszírozás és a képviselők javadalmazásának, költségtérítésének az ügyét. Nem egy ember, főleg nem az én felelősségem, hogy ezekben a kérdésekben most nem születhetett új szabályozás. Sajnálatos módon nem csak e két területen vannak adósságai a közjognak. Az új jogalkotási törvény húsz éve vár elfogadásra. Átdolgozásra szorul az önkormányzati rendszer, folytatni kellene az igazságszolgáltatás reformját.

- Azzal fenyegetik "Rozi nénit", hogy a jövőben megbüntethetik, ha a boltban nem kéri el és nem őrzi meg a blokkot. A boltost már ma is megbírságolják, ha rajtakapják, hogy nem adott bizonylatot a vevőnek. A törvényhozók viszont évi egymilliárd 250 millió forintot tesznek zsebre elszámolási kötelezettség nélkül. Jól van ez így?

- Nem vitatom, rendkívül rossz üzenete van annak, hogy a pártfinanszírozás és a képviselők költségtérítése ügyében nem történt előrelépés. Mi már letettünk az asztalra mindkét kérdésben egy-egy tervezetet. Amíg a parlament nem dönt, nekem nincs további teendőm. Persze magam is úgy látom, hogy abba kellene hagyni a szembekötősdit, meggyőződésem, hogy a mai átláthatatlan körülmények nagyban hozzájárulnak a politikaellenes hangulathoz.

- Szakértők 3700 milliárd forintra teszik a feketegazdaság forgalmát. Az elmúlt egy év "fehérítésének", azaz a különböző fantázianeveken végrehajtott akcióknak köszönhetően 100 milliárd forinttal nőtt a költségvetés bevétele. A szerény eredményeket látva sokan PR-fogásnak tekintik az akcióikat.

- Pedig nem azok. Olykor látványos erődemonstrációkra is szükség van a jogállam működtetéséhez. Magam valamennyi akció előtt nyomatékosan felhívtam a hatóságok képviselőinek a figyelmét: nem bírsággyárat üzemeltetünk. Nem az a cél, hogy minél többeket megbüntessünk. Méltányos és arányos intézkedéseket vár el a kormány. Igaz, a számok valóban nem utalnak látványos sikerekre. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy a rendszeres és alapos ellenőrzések puszta ténye máris sokakat korábbi gyakorlatuk felülvizsgálatára sarkallt. Számos esetben maguk a piaci szereplők kezdeményeztek országos ellenőrzéseket nálunk.

- A jogalkotókat vagy a jogalkalmazókat terheli nagyobb felelősség azért, hogy a GDP 15-16 százaléka a feketegazdaságban képződik?

- Nagyobbrészt jogalkalmazási problémákat látok. A hatóságok gyakran indokolatlanul óvatosak, nem élnek törvényi felhatalmazásukkal, nem kellő határozottsággal és hatékonysággal lépnek fel a jogsértésekkel szemben. Az elmúlt év több hatóság részvételével végrehajtott akciói ugyanakkor bebizonyították, hogy a különböző szakterületen működő, más-más jogi felhatalmazással bíró szervezetek képesek közösen fellépni a jogsértőkkel szemben.

- De miért kellett ehhez felállítani egy kormánybiztosi hivatalt?

- Más az, amikor egy hatóság egymaga találja magát szemben egy összetett gazdasági, társadalmi és jogi problémával, s megint más, amikor a hatósági emberek érezhetik, hogy mögöttük áll a kormány. Mindenki tudja, hogy az úgynevezett kínai piacokon forgalmazott áruk egy része csempészett, más része rossz minőségű vagy hamisított. Ezeken a piacokon alig találni olyan kereskedőt, aki minden tekintetben betartaná a törvényeket. Azonban sokan azon az alapon veszik védelmükbe az efféle piacokat, hogy a szegény emberek csak itt jutnak hozzá a számukra még megfizethető ruhákhoz. Nem szabad összekeverni a szociálpolitikát a bűnüldözéssel. Attól, hogy döntően szegények vásárolják, a csempészáru még csempészáru marad.

- Ha valaki bordélyházat üzemeltet a lakásában, megbírságolják, esetleg lecsukják. A csempészetre használt autót lefoglalják. Hogy van az, hogy egyes önkormányzatok eközben következmények nélkül üzemeltethetnek olyan piacokat, ahol könnyebb összeszámolni a jogkövető kereskedőket, mint a törvénysértőket?

- A hatályos jogszabályi keretek közt az állam az ilyen helyzetekben nem tudja jobb belátásra kényszeríteni az önkormányzatokat. Nem tudja kikényszeríteni, hogy bezárják az ilyen piacokat. Bizonyos szempontból átestünk a ló másik oldalára. Az önkormányzatnak jogában áll piacot létesíteni, amit ezután önmaga felügyel, s amelynek hasznából a terület gazdájaként gazdagszik. Hatóság legyen a talpán, amely ilyen viszonyok között el tudja érni, hogy sorozatos törvénysértések miatt bezárjanak egy bolhapiacot. Ezen a téren rendet kell tenni, azonban az önkormányzati rendszer gyökeres átalakítása - s az ahhoz szükséges politikai konszenzus - nélkül ez megvalósíthatatlannak tűnik.

- Nem zavarja, hogy több a sajtótájékoztató, mint a kézzelfogható eredmény?

- Feladataim egyike, hogy felhívjam a figyelmet azokra a jelenségekre, amelyek milliárdos károkat okoznak a költségvetésnek. Ki gondolta volna korábban, hogy tízmilliárdok forognak a fémhulladékok illegális kereskedelmében, a feketeautóbontókban, az autóalkatrészek másodlagos kereskedelmében. Először fel kell tárni a problémát, nyilvánosságra kell hozni annak nagyságát és veszélyeit. Majd meg kell találni a legjobb jogi megoldást, ehhez szövetségeseket kell találni. Ez nem megy egyik napról a másikra.

- Szövetségeseket nehéz találni, vagy a politikailag elfogadható megoldás tart hosszú ideig?

- Szövetségeseket egyre könnyebben találok. A színesfémlopások visszaszorítására kidolgozott javaslat például talán ötpárti egyetértéssel kerülhet a parlament elé.

Kondorosi Ferenc
Kondorosi Ferenc
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.