Turisztikai centrumot épít a veszprémi érsekség

A veszprémi érsekség két éven belül 880 millió forintból egy turisztikai látogatóközpontot alakít ki a veszprémi várban. - A veszprémi vár jelenleg kellemes sétalehetőséget kínál az idelátogatóknak, ám a környékbeli látnivalókról tájékozódni, a város történetét megismerni, és egy kis időre megpihenni egyelőre nem lehet - mondja Márfi Gyula veszprémi érsek. - A most kezdődő beruházással egy olyan idegenforgalmi központot szeretnénk kialakítani, amelynek segítségével a városba érkező turisták az eddigieknél magasabb szintű szolgáltatásokat kaphatnak.

Egyházi szervezet készül egy olyan fejlesztésre, amelyet jellemzően önkormányzatok vagy magánbefektetők szoktak megvalósítani. A veszprémi érsekségen bíznak a sikerben: már három éve dolgoznak a projekt előkészítésén. A beruházás alapját egy egyházi ingatlan adja: az érsekség három évvel ezelőtt kapta vissza az eredetileg kanonoklakásoknak épült Bíró-Giczey-házat, a veszprémi vár művészettörténeti szempontból egyik legértékesebb épületét, amelyben a legutóbbi időkben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park igazgatósága működött.

- A 2005 óta üresen álló, ezer négyzetméteres ingatlan központi helyen van, így célszerűnek tűnt a turisztikai hasznosítása - mondja Márfi Gyula. - Az érsekségnek nincs pénze a beruházásra, így uniós forrásra pályáztunk.

Pál Bélától, a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács elnökétől megtudtuk: a veszprémi érsekség 750 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert el a 880 millió forintos projektre.

A tervek szerint a veszprémi érsekség 2010-ben nyitja majd meg a Szalézi Szent Ferenc Kommunikációs Központot. A felújított épületben a város és a térség történetét bemutató interaktív állandó kiállítások, ideiglenes kiállítóterek, gyermek- és diákfoglalkoztató helyiségek, egy vetítőterem, egy könyvtárszoba, egy könyvesbolt, valamint egy teázó kap majd helyet. A nagyközönség számára is megtekinthetővé válnak az emeleti szobákban található XVIII. századi barokk freskók.

- Bár a turistacentrumban kiemelt hangsúlyt kap majd a vallásos témájú művészettörténeti értékek bemutatása, az új létesítmény mégsem lesz szakrális tér - mondja az érsek. - Azt szeretnénk, ha minél több Veszprémbe látogató turista betérne hozzánk.

A közép-dunántúli régióban a turisztikai vonzerő fejlesztésére kiírt uniós pályázat nyertesei

Forrás: Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács

1. Veszprémi érsekség - Szalézi Szent Ferenc
Kommunikációs Központ kialakítása
750 millió forint
2. Szindbád Kht. - A várpalotai Thury-vár építészeti
felújítása és látogatóbarát fejlesztése
625 millió forint
3. Sümegi önkormányzat - A sümegi vár integrált
turisztikai felújítása
682 millió forint
4. Gárdonyi önkormányzat - "Napsugár Part" komplex
turisztikai fejlesztés
438 millió forint
5. Károlyi József Alapítvány - A fehérvárcsurgói
Károlyi-kastély rekonstrukciójának befejezése
556 millió forint
6. Műemlékek Állami Gondnoksága - Az Oroszlány-Majk-puszta
Kamalduli Remeteség Foresteria épületének rekonstrukciója
787 millió forint
7. Tatai önkormányzat - A tatai angolpark rehabilitációja 554 millió forint
8. Központi Bányászati Múzeum Alapítvány - Az Oroszlányi
Bányászmúzeum megújítása
425 millió forint
Három éve áll üresen a Bíró-Giczey-ház
Három éve áll üresen a Bíró-Giczey-ház
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.