Uszítással vádolják Óbuda fideszes polgármesterét

Aktuálpolitikai sárdobálássá süllyesztette Óbuda polgármestere az október 23-i megemlékezést - állítja a III. kerületi MSZP-frakció, amely közleményben tiltakozik a városrész vezetőjének ünnepi beszéde miatt. "Ma újra a rendőri terror, az állam önkényes működése, a félelem, a hazugság, a lehallgatás és a besúgás szelleme jellemzi az országot" - jelentette ki ünnepi beszédében Bús Balázs (Fidesz) polgármester, aki szerint "a hatalmat ma 1956 eszménye vérbe fojtóinak szellemi örökösei gyakorolják".

A kerület hivatalos honlapjáról is elérhető beszédben Óbuda első embere feltette a kérdést: "miként lehet szabad demokratikus Magyarországról beszélni, amikor az elnyomatás éveit idézően rendőrök támadnak a polgárokra, és lövik ki a szemüket célzott sorozatokkal?!" Bús Balázs hangot adott annak a meggyőződésének is, hogy "minden olyan személy - függetlenül attól, hogy milyen politikai szerveződés része -, aki tevékenyen szerepet vállalt a pártállam működtetésében, az egy demokratikus Magyarországon ne vehessen részt a közélet alakításában, annak érdekében, hogy a kommunizmus bűnei a náci ideológiához méltó módon elszámoltatásra kerülhessenek". A polgármester úgy véli, hogy "ma mindenki őszinte vagy kevésbé őszinte szándékkal, s pusztán a népszerűséget hajhászva az összefogásról és a nemzeti egységről beszél". Szerinte is szükség van az együttműködésre, azt azonban "visszataszítónak" tartja, "ahogy a XX. századi diktatúrák szellemi örökösei próbálják megváltóként feltüntetni magukat".

Az MSZP szerint a polgármester példátlan módon vont párhuzamot a jelenlegi kormányzat és az '56-os forradalmat vérbe fojtó erők között, beszédével pedig átlépte az uszító politikai demagógia határát. A szocialisták szerint Bús Balázs ezzel méltatlanná vált helyi elöljárói hivatalának viselésére. Megjegyezték azt is: a helyi politikában csak az MSZP- és az SZDSZ-frakció tagjairól mondható el, hogy egyikük sem volt tagja az MSZMP-nek.

"Sajnálom, hogy ifjú kerületi szocialista barátaink nem képesek kilépni Gyurcsány Ferenc árnyékából, és az elmondott beszédet összefüggésében értelmezni. Aki az egész beszédet elolvassa, az tudja, hogy az ország bizalmi és morális válságáról szóltam" - reagált lapunk érdeklődésére Bús Balázs.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.