Daganatdiagnózis, szinte azonnal

Daganatos betegségek egynapos szövetdiagnosztikáját kínálja a Semmelweis Egyetem kft.-je. A világon elsőként alkalmazott eljáráshoz az egyetemen kifejlesztett eszköz - finanszírozási okok miatt - egyelőre csak pénzért, és csak ambuláns betegeknél alkalmazható.

"Huszonnégy órás szövettani diagnosztika, a szakma legismertebb képviselőivel" - hirdeti új szolgáltatását a Semmelweis Egészségügyi Kft. A 2007-ben alapított vállalkozás szolgáltatásait az egyetem orvosaival és infrastruktúrájával kínálja. Az ígéret leegyszerűsítve: Egy napon belül megmondják, hogy van-e a páciensnek daganata, illetve ha igen, rosszindulatú-e. A Dimenzió Egészségpénztárral kezdenek az új szolgáltatásba, hogy, ahogy ők fogalmaznak, egy nehéz élethelyzetben kínáljanak segítséget.

"Mindannyian tudjuk, hogy még a rossz hír is jobb, mint a bizonytalan, kétségbeesett várakozás. A betegség kezelésében és megfékezésében is minden nap számít, ezért a minél előbb megkezdett terápia jelentősen növelheti a gyógyulás esélyét" - olvasható a szolgáltató honlapján, ahol részleteket is megtudhatunk. Eszerint a szövettani minta beérkezését követő 24 órán belül elektronikus értesítést küldenek a vizsgálat eredményéről SMS,
e-mail vagy fax formájában a kezelőorvosnak, és erről a beteg is hasonló módon információt kap. Ezt követően postázzák a leletet - és a számlát.

Hogy az egyelőre a járóbeteg-ellátásban bevezetett eljárás jogilag tiszta lehessen, a páciensnek írásban le kell mondania az egészségbiztosítási finanszírozásról. Kérdéses volt ugyanis, mennyire jogszerű az egyetem eszközeivel az amúgy ott végzett, OEP-finanszírozott vizsgálatok helyett külön fizetségért nyújtani szolgáltatást.

- Az eljárás kulcsa, hogy van egy, az egyetem és egy cég által kifejlesztett, vadonatúj, mikrohullámokkal és vákuummal működő eszközünk, s éjjel-nappal dolgoznak majd az orvosok és az asszisztensek. Összesen 8-10 fiatalabb és 5-6 idősebb patológusprofesszor kezdi a munkát: minden leletet két kollégának is látnia, értékelnie kell, két orvos is írja alá. Ez adja a teljes biztonságot - mondja dr. Matolcsy András professzor, az I. számú Patológiai és Kísérleti Rákkutató Intézet igazgatója, szakmai vezető. - Magyarországon, főleg vidéken, akár több hetet is várni kell, míg egy lelet elkészül. A világon egyedülálló magyar innováció ezt az időt rövidíti egy napra - mondja Matolcsy András. Szerinte az eljárás kizárólag finanszírozási okokból nem alkalmazható valamennyi diagnosztikában. A fekvőbeteg-ellátásban ugyanis egy-egy betegségcsoportot finanszíroz az OEP, tehát együtt a diagnosztizálást és a gyógyítást. A diagnosztikát nem lehet különválasztani. Enélkül viszont fennáll a kettős finanszírozás súlyos szabálytalanságának a veszélye. Hosszabb távon a cél, hogy a társadalombiztosítás befogadja az eljárást, és mindenkinek rendelkezésére álljon az egynapos diagnosztika.

Dr. Bodó Miklós egyetemi tanár, a magyar diagnosztika mentőövének reméli a próbálkozást. - Tőlem csak most három patológus ment Angliába, egyszerűen nincs utánpótlás. Az új diagnosztikai módszer alkalmazásához egyrészt kötelező lesz a kettős orvosi vélemény, másrészt a fiatalok nemcsak szakmai tapasztalatot szereznek, de valamennyit kereshetnek is - mondja Bodó professzor. Számításai szerint ugyan az egy-egy leletért kapott pár tízezer forintból az egyetemi részesedés után négyezer forint marad a két orvosnak, de összejöhet annyi pluszbevétel, hogy ne kelljen külföldön keresniük a megélhetést. A vezető szerint egyébként a kötelező kettős orvosi jelenlét mindenütt alapfeltétele lenne a tévedések kizárásának, erre azonban ma sok helyen nincs is mód az országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.