Esélyük sem volt "verekedni"

Kockázatos, azonnali és jó döntéseket, a csapatok gyors és összehangolt mozgatását igénylő taktikát választott a rendőrség az október 23-i rendezvények biztosítására - állapította meg Tarjányi Péter biztonsági szakértő, aki lapunk kérdésére azt mondta: - Minden vonatkozásban a rendőrség szándéka szerint alakultak az események, a rendbontóknak esélyük sem volt utcai összecsapásokat kirobbantani.

Tarjányinak a rendőrség által lefoglalt és az utcákon elszórt tetemes mennyiségű Molotov-koktél, ütő-vágó és szúróeszközök alapján nincsenek kétségei afelől, hogy a szélsőségesek kemény utcai harcokra készültek.

- A rendőrség egyszerűen kifárasztotta és felmorzsolta őket - fogalmazott Tarjányi, aki egykor maga is a rendőrség egyik különleges alakulatánál szolgált. - Amint valahol hatan-nyolcan összegyűltek, rögtön igazoltatták őket, átvizsgálták csomagjaikat, ezért nem tudták veszélyes eszközeiket a rendezvények helyszínére juttatni. Ügyesen távol tartották a médiát az ellenőrző-áteresztő pontok nagy többségétől, így a szélsőségeseknek nem volt kik előtt produkálniuk magukat.

Tarjányi emlékeztetett rá, hogy a "nagy balhék" rendre úgy kezdődtek, hogy a randalírozók szembe találták magukat egy jelentékeny rendőrsorfallal. Előbb csak sértegették a mögötte állókat, majd felhergelték magukat, és nekirontottak a sorfalnak. Elszabadultak az indulatok, megkezdődött a csata. Most nem volt sehol olyan masszív rendőrsorfal, amelynek neki lehetett volna menni, amelynek a látványa, mozgása hergelhette volna a tüntetőket. Ráadásul a sorozatos igazoltatások - ha úgy tetszik, "zaklatások" - miatt a randalírozók sem tudták erőiket összpontosítani.

- Ez a taktika azért kockázatos - mondta Tarjányi -, mert ha csak egyszer is nem ér a megfelelő helyre a kellő nagyságú rendőri erő, hogy csírájában elfojtsa az ott gyülekező rendzavarók minden próbálkozását, az adott terület könynyen védtelenné válhat.

- Egy, alapjában véve a balhé kedvéért összeverődött, arra hetek óta készülő tömeg aktivitását öt-hat óránál hosszabb ideig nem lehet fenntartani - mondta a szakértő.
- Ha a résztvevők azt tapasztalják, hogy úton-útfélen megállítják őket, látják, hogy a kemény csávóként megismert "vezér" egy parkoló kocsi alá rejti a baseballütőjét, kapualjban hagyja a használatlan Molotov-koktélt, gyorsan elillan a harci kedv, és hazamennek a legények. Ez történt október 23-án is - szögezte le a biztonsági szakértő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.