A válság átrendezi a pártkapcsolatokat

Egyre visszafogottabbak a fenntartások a költségvetés lehetséges elfogadását illetően az MDF és az SZDSZ részéről. Igaz, a konzervatívok szerint már az újragombolt büdzsé is idejétmúlt; a liberálisok pedig azért támogatják a csomag általános vitáját, hogy a módosításokról is érdemben lehessen tárgyalni.

Közös költségvetési platformra terelheti a kormánypárti szocialistákat és az MDF-et, illetve az SZDSZ-t a nemzetközi pénzügyi válság. A krízishelyzet miatt kötelezően újragombolt költségvetés többségi támogatása ugyan egyelőre még nem kézzelfogható, de a liberálisok és konzervatívok nyilatkozatai a korábbiaknál nagyobb kompromisszumkészséget mutatnak. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője legutóbb a Klubrádiónak nyilatkozva azt mondta: - Ez most nem a politikai haszonszerzés ideje. Ellenzéki párt általában ugyan nem szavazza meg a büdzsét, de rendkívüli helyzetben túl kell lépni azon az ostoba kérdésen, hogy ki fogja a költségvetést elfogadni. A politikai elitnek ilyen esetben az a feladata, hogy a magyar lakosság betéteinek, munkahelyeinek a biztonságát garantálja - fogalmazott az MDF politikusa. Herényi Károly a Népszabadság megkeresésére ehhez azt tette hozzá, hogy értelmes válaszokat kell adni a mostani kihívásokra, ez pedig nem pusztán az ellenzék vagy a kormánypárt feladata. "Ha valaki ebben a krízisközeli helyzetben is pártpolitikai és ideológiai elveket hangoztat, az távol jár a valóságtól" - mondta Herényi. A konzervatív politikus ezzel együtt hangsúlyozta: a nemrég újraszámolt költségvetés is idejétmúlt már. A pénzügyi változások miatt (így például a forint-euró árfolyamváltozást figyelembe véve) további módosításokra van szükség. Mindenesetre a szocialisták is tettek néhány érdemi lépést az MDF felé: a kormánypárt kész támogatni bizonyos körben az örökösödési illeték megszüntetését, más esetekben annak csökkentését. Márpedig ez alapvetően az MDF által felvetett és évek óta szorgalmazott változás. Ugyancsak a konzervatívok számára kedvező, hogy a szocialisták egyetértenek a Dávid Ibolya által a Nemzeti csúcson megfogalmazott javaslattal: a tárcák marketingköltségére és a pénzpiaci cégeknél kiosztható jutalmakra vonatkozó szigorító intézkedésekkel. Ide tartozik, hogy az MSZP is szorgalmazza a kisvállalkozók segítésére hivatott program megalkotását.

Szabó Lajos (MSZP), Kóka János (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) szerdán, az ötpárti megbeszélés után - válságkoalíció?
Szabó Lajos (MSZP), Kóka János (SZDSZ) és Herényi Károly (MDF) szerdán, az ötpárti megbeszélés után - válságkoalíció?

- Ebben a helyzetben, amikor a legfontosabb a pénzügyi válság durva hatásaitól megvédeni Magyarországot, a hagyományos politikai törésvonalakat felülrajzolja egy másik. Ez ma már nem a kormány és az ellenzék, nem is a jobb- és a baloldal között húzódik. Sokkal inkább a felelős és a felelőtlen mentalitás, az ország érdekét mindenek fölé helyezők és a továbbra is csak pártkampányt folytatók között húzódik ez a választóvonal. Remélni lehet, hogy a felelőtlenek táborában végül senki sem marad - nyilatkozta lapunknak Lendvai Ildikó. Az MSZP frakcióvezetője a Népszabadság kérdésére hozzátette: máris biztató, hogy az ellenzéki pártok között vannak, amelyek előbbre helyezik a felelősséget nemcsak a szokásos politikai csatározásoknál, de a népszerűség és a választási siker szempontjainál is. "Bízom benne, hogy ez az összefogás a szükséges pontokon összejön, és abban is, hogy a felelős szerepvállalás és a népszerűtlenség közé végül nem tehető egyenlőségjel" - tette hozzá lapunknak Lendvai Ildikó.

Gusztos Péter, a szabad demokrata parlamenti frakció helyettes vezetője a Népszabadság kérdésére azt mondta: Magyarországnak ebben a válságos időszakban egy "jó költségvetésre" van szüksége. "Az SZDSZ azonban pusztán csak azért nem fog támogatni egy rossz büdzsét, mert a költségvetés hiánya fokozná a krízist. A piacok számára annak is rossz az üzenete, ha nem megfelelő költségvetést fogadunk el" - fogalmazott lapunknak Gusztos Péter. Hozzátette: a liberálisok nem elégedettek az újragombolt büdzsével, ezért számos módosító indítványt nyújtanak be. Az SZDSZ hétfőn összevont ügyvivői és frakcióértekezletet tart, amelyen többek között arról dönt: a bizottsági egyeztetéseken támogassák-e a költségvetési tervezet általános vitára való alkalmasságát. "Nem kívánom megelőlegezni a testületi döntést, de személyes véleményem az, hogy mielőbb meg kell kezdeni a költségvetés általános vitáját, hogy a módosításokról érdemben és részletes vitában tudjunk beszélni. Nem megakasztania kell a liberálisoknak a tárgyalási folyamatot, hanem elő kell segíteni azt, és érvelni saját álláspontunk mellett; megpróbálni meggyőzni a többi pártot saját igazunkról. Az SZDSZ felelőssége is, hogy jó költségvetést szavazzon meg az Országgyűlés" - nyilatkozta a Népszabadságnak a frakcióvezető-helyettes. Horn Gábor liberális ügyvivő, volt koalíciós államtitkár a költségvetéssel kapcsolatban nemrég a Klubrádiónak úgy fogalmazott: csak a gazdasági krízishelyzetnek megfelelően módosított, véglegesnek szánt költségvetést látva tudják majd eldönteni, támogatják-e azt. Horn hangsúlyozta, hogy rendszerszemléletű változásokra van szükség, rászorultságalapúvá kellene tenni például a 13. havi nyugdíjat. Fodor Gábor SZDSZ-elnök is kompromisszumkésznek mutatkozik legutóbbi nyilatkozatai alapján, eszerint az ország stabilitása a legfontosabb, s ennek érdekében készek tárgyalni.

A tárgyalási alap megvan, akárcsak a kompromisszumkészség szocialista oldalon. Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök nyitott tárgyalási mandátumot kapott az MSZP frakciójától a Nemzeti csúcson való tárgyalásra, de ez érvényesnek látszik a pénzügyi krízis megoldására, pontosabban az annak érdekében való kompromisszumok megkötésére is. A kormánypárti oldal tett már néhány gesztust a liberálisok felé: lesz adóreformalap, lesznek adóegyszerűsítések, és elfogadás előtti a költségvetési plafontörvény is. Ez utóbbi pedig az egyik olyan pont, amelyhez az SZDSZ a költségvetés elfogadását köti. A törvény sorsáról szintén a jövő hét hétfői parlamenti ülés hozhat érdemi döntést - legalábbis a pártok közötti megállapodás esetleges tartalmát illetően.

 

Telefonon egyeztetett a nemzetközi pénzügyi válságról tegnap a brit és a magyar miniszterelnök. Gordon Brown hívta fel Gyurcsány Ferencet, hogy egyebek mellett megbeszéljék, milyen intézkedéseket hoztak eddig Magyarországon és Nagy-Britanniában, s hogy mi történt a pénzügyi válság nyomán. Daróczi Dávid kormányszóvivő tájékoztatása szerint a két politikus hoszszabban beszélt arról is, miként tudnának az Európai Unióban közösen fellépni ez ügyben.

Elhalasztja külföldi  útját a miniszterelnök

A pénzpiaci válság miatt Gyurcsány Ferenc nem utazik el a jövő héten Katarba és Ománba. A látogatást egy későbbi időpontra halasztották. A miniszterelnök a korábbi tervek szerint kedden utazott volna népes üzletember-delegációval kétnapos látogatásra a két arab országba. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.