Egymilliós bírságot is kaphat a tardi háziorvos

Egymillió forintos bírságot helyezett kilátásba az ÁNTSZ regionális hivatala a tardi háziorvosnak, ha nem hajlandó fizetség nélkül beadni az állam által ingyen biztosított, nem kötelező influenzaelleni védőoltásokat. A hivatal szerint a háziorvosnak személyes és folyamatos ellátást kell biztosítania, mindemellett minden olyan közegészségügyi és járványügyi intézkedést meg kell tennie, amely a lakosság egészségvédelmének érdekében szükséges, és ebbe beletartozik a védőoltások beadás is.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos mindezt kérdésünkre azzal is kiegészítette, hogy végső esetben a doktor elveszítheti a működési engedélyét is, ha továbbra sem hajlandó beadni a nem kötelező, de térítésmentes influenza-, illetve pneumococcus elleni védőoltást. Arra a kérdésre, hogy mi történik a tardi emberekkel, ha továbbra sem olt Keszthelyi Gyula, a tiszti főorvos még nem tudott érdemben válaszolni, de nem tartotta elképzelhetetlennek, hogy kirendelnek egy orvost.

A Kasszaorvosi Szervezet elnöke, Borsi Éva a Figyelő internetes kiadásának azt nyilatkozta: aggályosnak tartja, hogy az állam által biztosított oltóanyagban higanytartalmú vegyület van. A nehézfémsók ugyanis felhalmozódhatnak a szervezetben, így hosszú távon kis mennyiség is egészségkockázattal jár. Az már csak pikantériája a dolognak - Borsi Éva szerint -, hogy a hatóságok rendelik el a védőoltást, de a szövődményekért az állam nem vállalja a felelősséget.

Az országos tiszti főorvos szerint aggodalomra nincs ok, mert az oltóanyag csak a megengedett egészségügyi határérték töredékét tartalmazza. Hozzátette: azt pedig éppen vizsgálják, hogy van-e bármiféle értelme az állami felelősségnek a kötelező védőoltások esetében, hiszen a vakcinák esetében a gyártóké a felelősség.

Falus Ferenc elmondta: Keszthelyi Gyulán kívül más, oltani nem akaró orvosról hivatalosan nem tudnak. A háziorvosi portálokon azonban egyre többen csatlakoznak Keszthelyi Gyula mozgalmához, köztük Mester János hódmezővásárhelyi háziorvos, aki lapunk érdeklődésére úgy nyilatkozott: általában nem, de a beteg kifejezett kérésére és írásos nyilatkozata ellenében, amelyben átvállalja az esetleges szövődményekért a kockázatot, beadja az oltást. Csakhogy a munkadíjat kiszámlázza az egészségbiztosítónak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.