Formálódik a költségvetési koalíció

Egyre inkább úgy tűnik, lesz elfogadott költségvetés - Gyurcsány Ferenc nyitott az SZDSZ-es javaslatok, az MDF pedig a büdzsé megszavazására.

Gyurcsány Ferenc szerint a szerdai ötpárti egyeztetés volt az első igazán kézzel fogható eredménye a múlt szombaton tartott nemzeti csúcsnak. Szerda reggel az MDF és az SZDSZ által kezdeményezett eszmecsere után Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője azt közölte: az öt frakció egyetértett abban, hogy szigorítani kell a költségvetési plafontörvényt; és megállapodtak a Fidesz által kezdeményezett Költségvetési Hivatal összetételében is. Herényi Károly MDF-frakcióvezető szerint a költségvetés második változatáról volt a legnagyobb vita; nem kizárt, tette hozzá, hogy a büdzsé jelentős módosításra szorul, mivel a pénzügyi világválság fejleményeitől függően akár drasztikus-átmeneti válságkezelő intézkedésekre is szükség lehet.

Mindazonáltal az sem kizárt, hogy az MDF megszavazza a költségvetést. Persze csak akkor, ha a kormány csökkenti a kiadásokat. A Klubrádióban Herényi Károly szerda este azt mondta: rendkívüli helyzetben túl kell lépni "azon az ostoba kérdésen", hogy ki fogja a költségvetést elfogadni. A politikai elitnek ilyen esetben az a feladata, hogy a magyar lakosság betéteinek, munkahelyeinek a biztonságát garantálja. Egyúttal emlékeztetett: Angela Merkel német kancellár szintén ellenzékben volt, amikor megszavazott egy megszorító csomagot - de egyúttal felhívta a figyelmet, hogy annak következményeiért a felelősséget a kormánynak kell vállalnia.

Úgy tűnik, az SZDSZ olyan javaslatokkal állt elő, amelyekre Gyurcsány Ferenc miniszterelnök nyitott. Fodor Gábor Szegeden azt hangsúlyozta: "akiben van kompromisszumkészség, azzal tárgyalni kell az ország jövője érdekében". Olyan javaslatokra van szükség, amelyek stabilizálják az országot; az SZDSZ elnöke is az adóreform-csomagot és a költségvetési plafontörvényt említette. Most a stabilitás a legfontosabb, melyet költségvetési kiadáscsökkentéssel lehet elérni. Ha ezen túlmenően többlet keletkezik, akkor abból megvalósulhat idővel az adócsökkentés is.

"Még nem tudni, mi lesz a jövőben, de a javaslatok az elfogadás irányába mozdultak" - fogalmazott Fodor az ötpárti egyeztetésről.

Ha a kormány szükségét látja, megteszi - így reagált a miniszterelnök arra, hogy készek-e újratervezni a jövő évi költségvetést. A miniszterelnök szerint el kell gondolkodni azon, tudnak-e a tervezett 300 milliárd forintos tartalékhoz képest még nagyobb tartalékot képezni. A miniszterelnök jelezte: óvatosan és visszafogottan kell tervezni, és ha a tartalékot mégsem kellene felhasználni, akkor azt hiány-, államadósság- és adósságcsökkentésre lehetne fordítani.

Dávid Ibolya és Herényi Károly
Dávid Ibolya és Herényi Károly
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.