Pártfinanszírozás, újratöltve

Kétharmados többséget vizionált a kormányfő a párt- és kampányfinanszírozást szigorító törvényjavaslat mögé, de egyelőre messzinek tűnik a konszenzus. A szocialisták számos fideszes kérést teljesítettek már az ügyben, az ellenzéki párt mégsem adja támogatását. Egyelőre.

Ismét napirenden a párt- és kampányfinanszírozás kereteit szigorító törvény megalkotásának ügye; a kérdést most Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök vetette fel a nemzeti csúcs kapcsán. A kormányfő hétfőn a parlamentben úgy fogalmazott: akár kétharmados támogatás is szerezhető ebben. A probléma megoldását régóta sürgeti az MDF és az SZDSZ is. A párt- és kampányfinanszírozás kérdését érdemben legutóbb a miniszterelnöki "tisztasági csomagban" vették napirendre. Ennek kapcsán megállapodásközeli helyzetig jutottak ugyan a parlamenti frakciók, de ott meg is álltak. A szocialista oldalról a Tóbiás József és Puch László által jegyzett törvényjavaslat már készen van, de az ellenzéki támogatás még nincs meg hozzá. A pártközi egyeztetések során a fideszes delegált konstruktívnak mutatkozott ugyan, ám egyértelművé tette, hogy a vizitdíjról döntő népszavazás előtt nem bólinthatnak rá a szigorításra; nem is tették azóta sem. A tavaszi ülésszakban a Fidesz összes módosító javaslata bekerült a csomagba, azt a gazdasági bizottság egyhangúlag el is fogadta; a legnagyobb ellenzéki párt végül mégsem támogatta. Most a javaslat "felfüggesztett stádiumban" van.

Keresd a hiányzó részletet! - Búcsú a Köztársaság tértől 2007. szeptember 22-én
Keresd a hiányzó részletet! - Búcsú a Köztársaság tértől 2007. szeptember 22-én

Répássy Róbert, a Fidesz frakcióigazgatója, az alkotmányügyi bizottság alelnöke lapunknak azt mondta: miután nem kerültek közelebb egymáshoz a két nagy párt által képviselt álláspontok, kérdéses, hogy a miniszterelnök mire alapozza azon véleményét, hogy akár kétharmados többséggel is el lehetne fogadni a módosítást. "Az MSZP és a Fidesz álláspontja között lényeges különbség, hogy
a kormánypárt háromszorosára (kampányidőszakban négyszeresére) emelné a pártok állami támogatását, ami elfogadhatatlan a számunkra" - mondta lapunknak Répássy, hozzátéve: a Fidesz azt szeretné, ha kizárólag tájékoztató jellegű kampány lenne - kevesebb pénzből. Répássy Róbert szerint nehezíti a helyzetet, hogy míg a pártfinanszírozást a kétharmados párttörvény rendezi, addig a pártok költségvetési támogatását a költségvetési törvény; utóbbit pedig feles többséggel is módosítani lehet.

Értetlenségének adott hangot Tóbiás József szocialista frakcióigazgató, a törvényjavaslat egyik felelőse a Fidesz álláspontjával kapcsolatban, mondván, épp a Fidesz kérte, hogy a pártok költségvetési támogatását ne kétharmados törvényben, hanem a költségvetésben rendezzék. "Amit kértek, megtettük. Kérték a számítástechnikai költségek és a fizetett média csökkentését, hogy a kormány ne hirdethessen, hogy huszonegy napos legyen a kampány; mindenben kompromisszumkészek voltunk. A javaslatban meghatároztuk a médiaköltségek határát is. Hiába" - fogalmazott Tóbiás, hozzátéve: az MSZP továbbra is nyitott a megoldásra, mindössze annyit kellene tisztán látni, hogy a Fidesz képes-e "átlépni a saját árnyékán" vagy sem.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.