Közös plafon alatt a költségvetés?

Szocialista körökben egyre erősebben bíznak a költségvetés elfogadásában. "Egyedül a Fideszről tudom elképzelni, hogy tartja magát a pozíciójához és saját érdekét tartja szem előtt. De az már látszik, hogy az MDF és az SZDSZ kész ennél meszszebbre nézni. Tegyük hozzá, hogy ehhez nekünk is lépéseket, gesztusokat kellett tenni" - fogalmazott az MSZP vezetésének egyik tagja. Tény, hogy a liberálisok több kérése is meghallgatásra lelt a szocialistáknál. Ilyen a költségvetési plafontörvény, amelybe ráadásul sikerült bevonni az MDF-et is. Ilyen az adóreformalap, és lesznek adóegyszerűsítő intézkedések is.

Az MDF felé is vannak érdemi lépések szocialista oldalról: információink szerint a kormánypárt kész támogatni az örökösödési illeték csökkentését. Ebben az ügyben az MDF kezdeményezésére várnak. A szocialisták egyetértenek a tárcák marketingköltésének és a pénzpiaci jutalmak befagyasztására vonatkozó MDF-es javaslatokkal is.

Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője és Szabó Lajos, az Országgyűlés költségvetési bizottság szocialista alelnöke beszélget a parlament plenáris ülésén
Kóka János, az SZDSZ frakcióvezetője és Szabó Lajos, az Országgyűlés költségvetési bizottság szocialista alelnöke beszélget a parlament plenáris ülésén

Az SZDSZ által elutasított Robin Hood adó továbbra is vitapont. Igaz, szocialista forrásaink megjegyezték: az utolsó pillanatban a javaslatot készek "kukába dobni", ha ezzel biztosítható a büdzsé elfogadása.

A szabad demokraták tegnapi frakcióülésén, majd a napirend előtti vitában egyelőre azonban az derült ki, hogy a költségvetés újabb változatát sem tartják elfogadhatónak, főleg az állam működési költségeinek 70 milliárdos növelése miatt. Nem megengedhető szerintük most a jóléti kiadások 500 milliárdos emelése sem.

Az SZDSZ részint a költségvetési kiadási plafon megállapítását célzó javaslatának sorsától teszi függővé a büdzsé támogatását. A házbizottság jövő hétfőig meghosszabbította a módosító indítványok benyújtásának határidejét, magyarul: némileg növelték a mozgásteret
a javaslatuk "felpuhítására" irányuló MSZP-s törekvések láttán. Igaz, az SZDSZ-ben úgy értelmezik Gyurcsány Ferenc napirend előtti felszólalását, hogy a szocialisták is hajlandók engedni. A kormányfő úgy fogalmazott: lehetségesnek látja az együttműködést a hosszú távú költségvetési biztonságot szolgáló közpénzügyi vagy plafontörvényben, illetve az adóegyszerűsítésben; a költségvetési biztonsággal kapcsolatban akár kétharmados döntést is lehet hozni. A kétharmados vágyat tükrözi egyébként az a plafontörvényhez benyújtott azon módosító indítvány, amelyet az MSZP-s Szabó Lajos és az MDF-es Herényi Károly közösen jegyez. Ez ráadásul átemel egy eredetileg a Fidesz által kezdeményezett, majd Gyurcsányék közpénzügyi csomagjába foglalt elképzelést, amely alapján költségvetési hivatalt, illetve tanácsot hoznának létre. "Amennyiben a bevezetendő szabályok keretei között lehetőség van az adóterhek csökkentésére, a kormánynak a lehetséges mozgástérrel azonos mértékű adócsökkentést eredményező javaslatot kell kidolgoznia" - olvasható az MDF-MSZP módosításindoklásában.

Az SZDSZ is saját módosításokkal rukkol elő: plafontörtvény, stabilitási és adóreformalap, középtávú adómegállapodás, majd költségvetés - Kóka János frakcióvezető ebben a sorrendben képzeli el a parlamenti menetrendet. Azaz: ha nem lesz szigorú plafontörvény és adóegyszerűsítés, akkor a költségvetést sem támogatják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.