Hosszú munkahét után hosszú hétvége

Hosszú lesz ez a munkahét: a legtöbb munkahelyen szombaton is dolgoznak. A munkanap-áthelyezést az indokolja, hogy az október 23-i ünnep lehetőséget ad a hosszú hétvégére is. Mivel a nemzeti ünnep csütörtökre esik, az utána következő péntek úgy lehet pihenőnap, hogy most szombaton mindazok "előre dolgoznak", akik ezt megtehetik. (Vagyis elsősorban azok, akik nem folyamatos munkarendben dolgoznak.) Így, bár most a munkahét lesz hosszú, egy hét múlva viszont a hétvége - négynapos. Már most látszik, hogy sokan útra kelnek a hét közepén: a hazai és a határ menti szállodákban már csak elvétve akad szoba.

Az év vége is az ünnep jegyében telhet, hiszen a december 20-i szombat még munkanap, a karácsony előtti 24-étől pedig szinte mindenhol nonstop szünetet tartanak akkor is, ha az óév utolsó napja, a szilveszter szerdára esik. Ugyanis, ahogy az már gyakorlattá vált, vélhetően ezúttal is mindenki igyekszik maradék szabadságát kihasználni vagy "csúsztatni".

A munkanap-áthelyezésekről szóló munkaügyi miniszteri rendelet minden munkáltatóra és az általuk foglalkoztatott munkavállalóra, a közalkalmazottakra és a közszolgálati jogviszonyban állókra kiterjed. Nem érinti azonban a megszakítás nélkül üzemelő és a rendeltetése folytán a munkaszüneti napokon is működő vállalkozásokat, intézményeket.

A munkanap-áthelyezés miatt szombaton módosul a parkolás is: a hétköznapi rend szerint kell parkolási díjat fizetni. Október 24-én viszont ingyen lehet majd várakozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.