Rokonok

2006-ban különös helyzet alakult ki a Magyar Nemzeti Filmarchívum körül, amikor a minisztérium visszavonta az igazgatói pályázatot. Bozóki András, egykori kultminiszter így foglalta össze blogjában a helyzetet (amit aztán a HVG közölt): "a Rokonok díszbemutatóján egykori politikustársaim által lelkesen ünnepelt Szabó, saját felesége, Gyürey Vera esetében éppúgy járt el, mint filmbéli hősei: kibulizta, hogy az asszony még egy időre ott maradhasson a Filmarchívum élén. Hogy ne kelljen pályáznia. Mi több: hogy ne legyen pályázat."

"A pályázatot a parlamenti választás másnapján, 2006. április 24-én kiírta a kultuszminiszter, hivatalosan pedig a Kulturális Közlöny május 11-i számában jelent meg. Ekkor azonban a Miniszterelnöki Hivatalból a pályázat visszavonására szólították fel Bozókit. Ő ezt nem tette meg, és személyes találkozót kért a miniszterelnöktől. Maga Gyurcsány Ferenc utasította őt szóban, indoklás nélkül a pályázat visszavonására még a május 23-i kormányülés előtt."

Hétfőn néztem a parlamenti ülés (HD) közvetítését, és Gulyás József SZDSZ-es képviselő azzal a kérdéssel fordult a halaszthatatlan feladata miatt távol lévő Hiller István helyett Arató államtitkárhoz, hogy akkor most már biztos lesz pályázat, mert éppen lejár az az időszak, amit annak idején hoszszabbítottak, az indoklás szerint azért, mert éppen egy nagyon, de nagyon fontos és bonyolult tárgyalási időszakban leledzett a Nemzeti Filmarchívum, és nem lett volna szerencsés - Arató szerint - igazgatót cserélni a tárgyalások közepén.

Emberek, nem fogják elhinni: a vagyontörvény módosulása miatt ezek a tárgyalások megrekedtek, és csak éppen most tudnak majd folytatódni, tehát az a helyzet állott elő, hogy most sem lenne szerencsés igazgatót cserélni, mert éppen annyira rettenetesen összetett a helyzet, hogy egy igazgatóváltás nyomán simán összeroppanna a Magyar Nemzeti Filmarchívum, tehát Gyürey marad.

Látom a kacagtató jövőt, amikor 2010-ben gyengül a forint, felmegy a sajtos pogi ára, vonatbaleset történik, és sajnos nem tudjuk kiírni a választásokat, mert egy ilyen bonyolult helyzetben nem lenne szerencsés miniszterelnököt váltani.

Ez persze nevetséges, ilyesmi sohasem történhet meg. Csak kicsiben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.