Közpénzen - Zanzibárba

A másodrendű vádlott, Lados István meghallgatásával folytatódott a Zuschlag-per Kecskeméten. Lados - Zuschlag János egykori szocialista képviselő titkárságvezetője - elismerte bűnösségét. Azt vallotta: Zuschlag fenyegetései hatására készített hamis pályázati beszámolókat és költségszámlákat.

A huszonhat éves, jelenleg is MSZP-tag, államigazgatási főiskolát végzett Lados István 2002-től 2005-ig dolgozott az Országgyűlés Hivatalában, ő látta el Zuschlag János és Arató Gergely közös képviselői irodájában a titkársági teendőket. Vallomása szerint először 2003-ban utazott el Zuschlag kérésére a Balaton-felvidékre, ahol vendéglátóegységekben, illetve szálláshelyeken történt fogyasztásairól kellett számlákat kérnie. Az ezeken szereplő cégadatokat a későbbi hamis számlák kiállításához használták fel, amelyekhez a bélyegzőket Zuschlag János szerezte be. Az üres számlatömbök egy részét Lados István vette a Józsefvárosi piacon.

A másodrendű vádlott azt is elmondta: azért, hogy a zömmel Bács-Kiskun megyei pályázóknak ne kelljen a fővárosba utazniuk a számlák aláírása céljából, ezt ő tette meg helyettük. A rendezvényekről szóló beszámolók névsoraihoz Zuschlag hozta a fantomneveket, a meg nem történt táborozásokat igazolni hivatott fotókat pedig az internetről töltötték le. Megtörtént, hogy egy újságot kreáltak, és az abban lévő cikkel és fényképpel igazolták a támogatott program megvalósulását. Az elnyert összeget a szervezetek a Zuschlag által megadott magánszámlákra utalták vissza, öt alkalommal Ladoséra is érkezett pénz. Ebből - a titkár elmondása szerint - úgy kétmillió forintot átadott Zuschlagnak, a többiből befizette a képviselő közüzemi számláit, valamint egy zanzibári utat főnöke részére. Hozzátette: tudta, hogy tevékenységével törvényt sért, de félt attól, hogy elveszíti az állását. Állítása szerint Zuschlag több esetben is megfenyegette: ha nem hajlandó teljesíteni kívánságait, akkor szedheti a sátorfáját.

Mint ismert, Zuschlag Jánost és hét társát különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett csalással vádolják, további nyolc fő csalásért és bűnpártolásért áll a bíróság előtt. A kár hetvenötmillió forint. A per csütörtökön folytatódik Lados további meghallgatásával.

Zuschlag és társai a vádlottak padján október 8-án
Zuschlag és társai a vádlottak padján október 8-án
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.