Röviden

Az államfő visszaküldte a "lex kitüntetést"

Sólyom László megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a Magyar Köztársaság kitüntetéseiről, valamint a Kossuth-díjról és Széchenyi-díjról szóló törvényeket módosító törvényt. A köztársasági elnök ugyanis hiányolja, hogy a törvények a módosítást követően sem biztosítják a kitüntetni tervezettek részére, hogy eldöntsék, kívánnak-e részesülni az állami kitüntetésben. (MTI)

Az ombudsman szerint hibáztak a rendőrök

A rendőrség nem akadályozta meg, hogy összetalálkozzanak a szeptember 20-án egy időben és egymás közelében folyó budapesti megmozdulások résztvevői. Azt sem biztosította, hogy a rendezvények helyszínét mindenki biztonságban elhagyhassa - ezt állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa. (MTI-OS)

Program a lelki egészségért

Elindult a Lelki Egészség Országos Program társadalmi vitája; a dokumentum foglalkozik a mentális egészségfejlesztéssel, az e témát taglaló tananyagokkal és az orvosképzéssel egyaránt. Erről az egészségügyi miniszter számolt be a tegnapi kormányszóvivői tájékoztatón. Székely Tamás reflektált az Egészségügyi Világszervezet lapunkban megjelent megállapítására, miszerint kevés a pszichiátriai ágy Magyarországon.
E szerint a kórházi ellátórendszer átalakítását követően összességében több kapacitás áll rendelkezésre a pszichiátriai betegek gyógyítására, és több pácienst láttak el idén, mint tavaly. Megjegyezte: a WHO-jelentés nem tér ki az arányokra, tehát csak az aktív ágyak számát vette figyelembe. Nincs ellátatlan pszichiátriai kezelésre szoruló beteg - tette hozzá. (K. J. V.)

Defektet kapott bringaút-fejlesztési terv

Mintegy 650 millió forint kerékpárút-építésre elnyert uniós támogatást bukott el a főváros, mert nem sikerült időre összegyűjteni a szükséges engedélyeket. A pénzből összesen 22 kilométer bringautat alakítottak volna ki, többek között a csepeli Szabadkikötő úton, Rákospalotán a Régi Fóti úton és Újbudán, a Hosszúréti-patak mentén. A városháza tavaly nyerte el a támogatást, de felhasználni nem tudta. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ismét kiírja a kerékpárút-fejlesztési pályázatot, amin a főváros ismét indul, hiszen - bár a határidőből az előző alkalommal kifutottak - azóta megszerezték a hatósági engedélyeket és tulajdonosi hozzájárulásokat. (S. G.)


Szocialista tisztújítás március 22-én


Az MSZP országos elnöksége tegnap eldöntötte, hogy 2009. március 21–22-ét javasolja a párt választmányának az országos tisztújító kongresszus kiírására – tudta meg a Népszabadság. A tisztújító kongresszust a párt parlamentjének számító testület, a választmány hívja össze, de mindez inkább csak formalitás – az időpont az elnökség javaslatával biztosnak vehető. Az új pártvezetésnek kell majd irányítania az alig pár héttel a kongresszus után tartandó EP-választás szocialista kampányát. (Sz. T. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.