Nemzeti csúcstalálkozó - válasz a válságra?

A miniszterelnök tegnap rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy nemzeti csúcstalálkozót hív össze. Azt várja a kormányfő a testülettől, hogy rövid idő alatt jusson el egy átfogó társadalmi-gazdasági megállapodás, a nemzeti felemelkedés programjának megalkotásáig.

Gyurcsány Ferenc kezdeményezte, hogy a nemzeti csúcs a programalkotáskor tegyen javaslatot az euró magyarországi bevezetésének dátumára, egy középtávú bérmegállapodásra, a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntartása érdekében teendő középtávú lépésekre, a szociális rendszer megújítására, az oktatási és képzési rendszer hosszú távú fejlesztési koncepciójára.

A miniszterelnök indítványozza, hogy a grémium szabja meg a takarékos állami működés feltételeit, garanciáit, az önkormányzati reform elveit, és tegyen ajánlásokat új pártfinanszírozási rendszerre, a korrupció elleni fellépésre.

Azonnali lépésekről is kell egyeztetnie a nemzeti csúcsnak Gyurcsány szerint. Ezek között van a jegybank elnökével pénteken közösen javasolt 12 pont.

A kormányfő szerint "hasznos lenne", ha a nemzeti csúcs segíteni tudna abban, hogy az adórendszer átalakításával kapcsolatos álláspontok közeledjenek.

A nemzeti csúcsra meghívást kap az öt közjogi méltóság (a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a házelnök, az Alkotmánybíróság és a Legfelsőbb Bíróság elnöke), a rendszerváltás utáni időszak valamennyi volt köztársasági elnöke, miniszterelnöke, házelnöke. Rajtuk kívül a kormányfő szívesen látná a grémiumban a parlamenti pártok jelenlegi elnökeit, frakcióvezetőit, az Európai Parlament delegációvezetőit. Meghívja a Magyar Nemzeti Bank rendszerváltozás utáni és jelenlegi elnökeit, az Országgyűlés illetékes bizottságainak elnökeit, valamint az MTA rendszerváltás utáni és jelenlegi elnökeit, továbbá az önkormányzati szövetségek vezetőit, valamint az Országos Érdekegyeztető Tanács munkáltatói és munkavállalói szervezeteit.

A testület munkájába a kormány szakminiszterei is bekapcsolódnak.

A miniszterelnök emlékeztetett arra: a múlt héten Magyarországot is elérte a nemzetközi pénzügyi válság, ezzel párhuzamosan pedig jelentős támadás érte a magyar pénzügyi rendszert. Mint mondta, az egyik feladat az, hogy el kell hárítani a spekulánsok támadását, a másik, hogy határozott választ kell adni a pénzügyi és esetleg szélesebb gazdasági krízissé alakuló válság következményeire.

"Ilyen helyzetben egy ország számára egyetlenegy parancs van, az együttműködésé" - mondta Gyurcsány Ferenc. A nemzeti csúcs összehívását is azzal indokolta: Magyarország nem fogja megengedni, hogy a válság vámszedői károkat okozzanak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.