Pszichiátriai vészhelyzet?

Pszichiátriai vészhelyzetet jósol Magyarországon a WHO. A most bemutatott felmérése szerint súlyos ellátási és létszámhiánnyal működik az ellátórendszer, leginkább a betegek utógondozásával van gond. A tárca szerint is az összeroppanás fenyeget.

"A felnőtt pszichiátriai ágyak száma a 2006. év szeptemberi állapothoz képest 22 százalékkal, 870-nel csökkent. A tízezer lakosra jutó pszichiátriai ágyak száma ma már abszolút számban is kevés. Ezen a területen nem történt meg a területi egyenlőtlenségek csökkentése, a pszichiátriai ágyak számának csökkentése mellett a szociális ellátóhelyek száma nem nőtt megfelelően, így az ellátórendszerben korábban is meglévő jelentős űr még tovább növekedett. A pszichiátriai betegek száma összességében nem csökkent, több területen jelentősen nőtt. Akárcsak az igény a különféle pszichiátriai járóbeteg-ellátási formák iránt. Ezek fejlesztése azonban nem történt meg kellően. A pszichiátriai járóbeteg-ellátás nem vette át a feladatokat. A pszichiátriai gondozók jelenleg is nagy fokban túlterheltek, komoly fejlesztések nélkül az ellátás öszszeroppanása fenyeget. Hasonlóan túlterheltek a gyermek- és ifjúságpszichiátriai gondozók és szakrendelők is" - összegez az Egészségügyi Minisztérium honlapjára szombaton felkerült Lelki egészség országos programjának tervezete. Az anyag egyebek mellett kitér arra is: elengedhetetlen lenne, hogy a pszichiátriai osztályok infrastruktúrájukban, egyszerűen fizikai adottságaikban elérjék a többi osztály színvonalát. A jelenlegi, sok helyen elhasználtnak, sőt helyenként egyenesen lepusztultnak minősíthető állapotok nemcsak a stigmatizációt fokozzák, hanem a betegek és a személyzet diszkriminációjának tekinthetők. Mindezekkel lényegében elismerik: az átalakulás ezen a területen nem sikerült. A több tíz oldalas vitaanyagról a következő két hétben várják az észrevételeket.

A napokban az egészségügyi világszervezet, a WHO is bemutatta a magyarországi pszichiátriai ellátás helyzetének vizsgálati eredményét. E szerint, ha nem történik változás, vészhelyzetbe kerül a magyar pszichiátria. Az anyagot dr. Matt Muijen, a WHO európai regionális tanácsadója mutatta be, és egyben ajánlásokat is adott. Szerinte a legégetőbb gond, hogy nincs meg a szociális és rehabilitációs ellátórendszer, ahová a súlyos betegek az akut baj után kerülhetnének. Hiányzik a háziorvosok érdekeltsége és kompetenciája a betegség felismerésében. A WHO felmérése szerint is kevés a kórházi ágy, de még drámaibb a helyzet az ápolói létszám terén. A kutatás rámutatott, hogy a pszichiátriai gyógyszerek forgalmának növekedése nem hoz egyértelmű javulást az ellátásban, sőt, egyre inkább a közösségi szolgáltatásokban, a betegek rehabilitációjában, a stigmák visszaszorításában látják a szakemberek a helyzet javításának kulcsát.

Memento az OPNI-ból
Memento az OPNI-ból
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.