Almássyt kísérti a frakcióért küzdő Dávid

Legkésőbb hétfő éjfélig köteles tájékoztatni Szili Katalin házelnököt Herényi Károly arról, hogy Vas János távozása után sikerült-e kiegészíteni az MDF parlamenti frakcióját, a képviselők száma eléri-e a tízes határt. Ha nem, a frakció megszűnik. Vas János (akit a Schmuck Andor nevével fémjelzett Tisztelet Társasága delegált az MDF-listára) pénteken lépett ki, de a mandátumát nem adta vissza az MDF-nek. S mivel a házszabály nem teszi lehetővé a frakciók közötti közvetlen "átjárást", Herényi csak a függetlenekkel tud tárgyalni.

Az a fórumosok szerint is "abszurd" lenne, hogy a független Gyenesei István önkormányzati miniszter csatlakozzon az ellenzéki MDF-frakcióhoz. Dávid Ibolya Ágfalván tegnap nyilatkozva kis esélyét látta ennek, Gyenesei István pedig azt mondta: nem is keresték meg. A másik két független, Lengyel Zoltán és Tóth András pénteken tudatta az MTI-vel: nem lép be az MDF-frakcióba. Vasárnap este ezt Tóth határozottan megerősítette lapunknak is, Lengyel viszont elérhetetlennek bizonyult.

Szombaton az MDF-választmány zárt ülésén Herényi Károly azt mondta, "még nem száz százalék", hogy megszűnik a frakció. Dávid Ibolya a tanácskozás végén vázolta, mi lehet a megoldás: Almássy Kornélt (akit már kétszer is kizártak a frakcióból) felszólította, hogy mondjon le parlamenti mandátumáról, s így helyette listáról az MDF egy másik képviselőt hozhatna a parlamentbe. Ha kész erre, Almássy Kornél a párt tagja maradhat, sőt budapesti elnök is, s 2010-re ismét "felépíthetné magát". Dávid Ibolya saját képviselői tiszteletdíját is felajánlotta neki, sőt állítólag a 2010-es MDF-lista 6. helyét is. (A választmány Katona Kálmán távozó elnök javaslatára szombaton nem törölte Almássy Kornél párttagságát. A fővárosi "almássysták" mandátumát is igazolták.)

"Képtelenség" - ez volt Almássy Kornél válasza, aki azonban feltételekkel visszatérne az MDF-frakcióba. Akkor, ha megismételnék a tisztújítást, "hogy teljes legyen a megújulás a párt belső életében". ("Almássy Kornél visszatérése színtiszta pletyka", nyilatkozta Katona Kálmán.) - A hat hónapos moratórium kötelező a függetlenek számára. A visszatérésről akkor lehetne beszélni, ha a kizárásomról szóló határozatot valamilyen jogi csavarral hatálytalanítaná Herényi Károly - tette hozzá Almássy Kornél, aki szerint megdöbbentő, hogy "a döglött tehenet" az ő térfelére akarják tolni Dávid Ibolyáék.

Mindenesetre a választmány úgy határozott: Herényi Károly teljes körű felhatalmazást kap arra, hogy biztosítsa a frakció fenntartásához szükséges létszámot - ezt Makay Zsolt, a testület frissen megválasztott elnöke közölte. Munkatársunknak a Szilágyi Erzsébet fasori székházból távozó választmányi tagok azt mondták: talán Lengyel Zoltán kisgazda képviselő mentheti meg a frakciót.

A zárt választmányi ülésen Dávid Ibolya részletesen beszámolt a CD-s adatgyűjtési ügyről, az Almássy Kornéllal és a Csányi Sándor OTP-elnökkel folytatott beszélgetésekről. A távozó küldöttek ezt értékelték is, s azt a konklúziót vonták le: ha nem lett volna az affér, "stabil" lenne az MDF-frakció.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.