Baba a zongorában

Beszállítás idején nagy a forgalom az angyalföldi állami hagyatékkereskedésben. A profik néhány óra alatt kiválogatják az államra hagyott örökséget.

Akad olyan bútor és festmény, ami még a három évvel ezelőtti nyitókészlettel került ide, a kikiáltási ár töredékéért sem kell senkinek. A hagyatékok nagyobbik fele lom, amit már a lakás kiürítésekor kiárusítanak vagy kidobnak. A ruhát segélyszervezeteknek ajánlják fel. De az értékesítésre kiválogatott ingóságok többsége is tucatáru, igaz, akadnak ritkaságok is, mint például a Pacsirta világvevő rádió, illetve a ma is értékesnek számító Singer varrógép.
Itt keretáron vehetünk festményt, méterre könyvet, műperzsát fürdőszobaszőnyegnek és teljes étkezőgarnitúrát a szalonba.

- Beszédes tárgyak ezek, bár az igazi titokról, a magány okáról semmit nem mondanak el - mondja Kuzma Tamásné, az államra hagyott ingóságok értékesítésével megbízott Kiving Kft. osztályvezetője. - Gazdag ember ritkán hal meg örökös nélkül. De azért érik meglepetések az állami becsüsöket. Néha olyan helyről kerülnek elő értékes hagyatékok, ahonnan nem is gondolnánk. Egy nagyméretű, de három család által megosztottan használt Teréz körúti lakásban például gyönyörű tömörfa bútorokat találtunk. Az elhunytak nem is használták. A szobában lévő másik kanapén aludtak, másik asztalon ettek. Egy másik budapesti lakásban valóságos baba- és játékállat-raktárra bukkantunk. Még a zongorába is puha állatfigurákat gyömöszöltek. Rémesen giccses volt valamennyi, mégis úgy vitték, akár a cukrot. Nagyon gyorsan elkapkodták annak a művészettörténész hölgynek a hagyatékát is, aki a nyár végén hunyt el. Igaz, az ingóságok között több szép, értékes festmény és bútor akadt.

Az esetek többségében azonban alig tudnak megszabadulni a tárgyaktól. Hiába akcióznak, hirdetnek sok helyen - az angyalföldi boltba csak kevesen tévednek be. Ők is jobbára profik: műgyűjtők, kereskedők, antikváriusok, ószeresek. A felújításra váró bútorok, gyorsan avuló műszaki cikkek, érdektelen tömegtermékek az állami becsüs által megállapított ár harmadáért sem kellenek senkinek. A hely viszont kevés, hiszen a négy helyiségből álló raktár-bolt állandóan túlzsúfolt. Vonzóbb helyen való üzletet, másik raktárat azonban nincs miből bérelni, hiszen az államra hagyott ingóságokon nincs túl sok haszon.

- Mindent át kell vennünk, nem válogathatunk a hagyatékban - mondja Kuzmáné.

A százszázalékos állami tulajdonban lévő Kiving Kft. három éve kapta feladatul az államra hagyott ingóságok értékesítését. A hagyatékok felmérését és értékbecslését azonban nem a cég, hanem a Kincstári Vagyoni Igazgatóság jogutódjaként a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. végzi. Ők határozzák meg azt is, mi számít lomnak és mi értéknek. Az államra hagyott ingóságok kiárusításából évente 8,5-11 millió forint bevételre tesz szert a Kiving Kft.

A tárgyaknál azonban jóval nagyobb értéket képviselnek a betétkönyvek, értékpapírok és gépjárművek, illetve az ingatlanok. Az elmúlt évben összesen 850 esetben örökölt a magyar állam, és az idén sem lesz kisebb ez a szám. A korábbi összesítések szerint több százmillió forintot hagynak örökül az államra. Tavaly 59 betétkönyvet és tíz kocsit hagytak
az államra több mint 52 millió forint értékben. A nagyobb bevételt jelentő ingatlanok értékesítését viszont leállították. Így a tavaly állami tulajdonba került öt lakóház, illetve 19 lakás egyelőre üresen áll, az értékesebbjét őrzik. Az MNV Zrt.-nek ugyanis meg kell vizsgálnia, hogy az ingatlanok alkalmasak-e állami feladat ellátására, például hajléktalanok elhelyezésére. Az önkormányzatok régóta bombázzák erre vonatkozó ötleteikkel az állami vagyonkezelő cégeket, ám a döntésre még biztosan várni kell egy darabig - tájékoztatta lapunkat Száraz Gábor, az MNV Zrt. szóvivője.

A polgári törvénykönyv, illetve az államháztartási törvény (Áht) szabályai szerint kincstári vagyonnak kell tekinteni a végrendelet útján, illetve örökös híján az államra hagyott értékeket. A végrendelettel kisemmizett leszármazottak természetesen nem mindig fogadják el az elhunyt rokon végakaratát, és bírósághoz fordulnak. A győzelemre kevés esélyük van, hiszen még az alakilag hibás végrendelkezések esetén is az állam örököl.

Az örökségről a helyi önkormányzat értesíti az MNV Zrt.-t, miután lajstromba vette a hagyatékot. Jogszerű örökössé azonban csak a közjegyzői eljárás végén válik az állam. A hagyaték további sorsa attól függ, mi is az valójában. Műkincsek, illetve muzeális értékek a hazai múzeumokat, illetve könyvtárakat gyarapítják. Jelenleg harminc művész szerzői jogdíjainak beszedésére jogosult az állam. Ezek felhasználásáról külön szerződést kötnek.

Az örökséget az állam nem utasíthatja vissza. A hagyatékot terhelő tartozásokért viszont csak az örökség erejéig felel. A hagyatékok értékesítéséből származó bevételt az államadósság csökkentésére fordítják.

Képek keretáron
Képek keretáron
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.