Sólyom László: Egyetértek!

Az alábbiakban a köztársasági elnök levelét közöljük, amelyet a megmozdulás előtti nap juttatott el a szervezőknek: "Egyetértek a demonstráció célkitűzéseivel. Mind köztársasági elnökként, mind azt megelőzően sokszor hitet tettem az alkotmányosság, a jogállamiság, valamint a hátrányos megkülönböztetés tilalma mellett. Az alapvető jogok tiszteletben tartását bizonytalan vagy válságos helyzetben is végső menedéknek, és feltétlenül fenntartandónak neveztem.

Hangsúlyoztam, hogy az erőszakos cselekmények, mások becsületének és méltóságának megsértése esetén a hatályos polgári és büntetőjogi eszközökkel fel kell lépni.

Meggyőződésem, hogy tartós és megnyugtató megoldást csak a hosszú távra tekintő és hiteles politikai fellépés adhat. Ennek olyannyira kívánatos kialakításában a civil szerveződések akciói komoly segítséget jelentenek. Ez utóbbiakban mutatkozik meg igazán a szólásszabadság, az egyesülési és a gyülekezési jog jelentősége.

Tavaly szeptemberben országgyűlési beszédben, majd a nemzeti és kisebbségi jogok országgyűlési biztosának írt decemberi levelemben is leszögeztem, hogy a radikális jobboldal eszméi és tettei elfogadhatatlanok és veszélyesek. Mivel a radikális jobboldal ideológiává és programmá teszi az emberek közötti megkülönböztetést, szemben áll az emberi méltóság alapeszméjével. Felhívtam a figyelmet arra is, hogy sokkal általánosabb, mélyebb és makacsabb problémáról van szó, mintsem hogy beérhetnénk a szalagcímek és a napi politikai reakciók szintjével. Társadalmi problémaként kell kezelni, együtt a nemcsak a jobboldalon jelen lévő előítéletességgel, intoleranciával. Üdvözlöm, hogy demonstrációjuk ugyancsak fellép a rendőri erőszak és a falvakban kialakult helyzet ellen, ami a közrend felbomlása és az önbíráskodás felé tart. Az ilyen jelenségekkel kötelességünk szembeszegezni saját értékrendünket. Egyetlen jóakaratú ember sem tűrheti az emberi méltóság megsértését, és egyenlő méltóságunk megkérdőjelezését. Ki kell fejeznünk tehát szolidaritásunkat."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.