Csőd Ópályiban

Csődöt jelent Ópályi - erről testületi ülésen döntöttek a szabolcsi településen. Erdélyi Miklós, Ópályi polgármestere közölte: a falu a fizetésképtelenség határán áll. A tizenkét tagú képviselő-testületnek a polgármester azt javasolta: oszlassa fel magát, de ezt nem fogadták el. Elutasították a 60 millió forintos működési hitel felvételére tett indítványát is. Mint megtudtuk, Ópályi idei költségvetése 560 millió forint, ebből 300 millió a munkabér, s több mint 100 millió forint pedig a segély.

A fennmaradó összeg nagyon kevés mozgásteret biztosít az önkormányzatnak - érvel a polgármester, aki szerint Ópályinak 20 millió forint kifizetetlen számlája van, szállítóknak, szolgáltatóknak tartozik. Lehet, hogy októberben segélyt sem tudnak fizetni a faluban.

Darabi János, a képviselő-testület pénzügyi bizottságának elnöke - aki korábban volt polgármesterjelölt - határozottan állítja: a felelőtlen költekezés következménye a falu csődje. A polgármester testületi határozat nélkül építtetett szabadtéri színpadot, falumúzeumot, vett traktort és hivatali autót. Az óvoda építésekor észrevételezték, hogy szabálytalanságokat tapasztalnak a gazdálkodásban, de semmi nem történt. Darabi elmondta: tavaly a polgármester javaslatára hozzájárultak az iskolában a gázkazán cseréjéhez, melytől jelentős megtakarítást reméltek. Úgy hatalmazták fel a polgármestert az aláírásra, hogy a szerződéstervezetet nem látták. Utóbb kiderült: csak a kazánért áfával évi 4,8 millió forint bérleti díjat kell fizetni 10 évig úgy, hogy a végén nem is lesz az övék.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.