Dunaújvárosi szennyvíz a Dunában

Július vége óta naponta 4-5 ezer köbméter szennyvíz folyik tisztítatlanul a Dunába Dunaújvárosnál, ami a település szennyvizének 50-60 százaléka. A műszaki hibát ősz végére kijavítják.

- Két hónapja biológiai tisztítás nélkül folyik a Dunába Dunaújváros szennyvízének jelentős része - tudtuk meg Nemcsek Tibortól, a Dunaújvárosi Szennyvíztisztító Kft. gazdasági ügyvezetőjétől. - Egy súlyos műszaki hiba miatt július vége óta a korábbi napi 8000 ezer köbméter helyett csupán 3-4 ezer köbméter szennyvíz érkezik a tisztítóba. A fennmaradó rész közvetlenül a Dunába kerül.

Dunaújváros tisztítóműve a település teljes lakossági szennyvizét és részben a felszíni csapadékvizét is biológiai úton megtisztítja. A létesítményt működtető Dunaúj-városi Szennyvíztisztító Kft. többségi tulajdonosa a város önkormányzata, a kisebbségi tulajdonrész pedig az E.on ke-zében van. A tisztítómű kapacitása napi 15 ezer köbméter, jelenleg azonban a három, ötezer köbméteres medence közül csak az egyik üzemel. A létesítménybe az utolsó néhány száz méteren két nagy felszíni vezetéken keresztül érkezik a szennyvíz, ezek közül az ötven centiméter átmérőjű cső sérült meg két hónappal ezelőtt.

- Valószínűleg egy hatalmas nyári zivatar kimosta a löszfalon húzódó szennyvízvezeték tartóoszlopát, amely megroggyant, és magával rántotta csövet - magyarázza a történteket Nemcsek Tibor. - Egy hatméteres szakaszon eltörött a cső, így azon keresztül jelenleg nem lehet a szennyvizet engedni. Az a mennyiség, amely nem fér el a másik vezetéken, egy túlfolyó csövön a Dunába kerül.

Nemcsek Tibor szerint a megsérült cső helyreállítása nem a kft. feladata, hanem a szennyvízhálózat tulajdonosáé, azaz a dunaújvárosi önkormányzaté. A munkálatok tízmillió forintba kerülnek.

Pintér Attila dunaújvárosi alpolgármester kérdésünkre válaszolva elismerte: a kialakult helyzet megoldása az önkormányzatra hárul.

- Jelenleg a helyreállítás műszaki tervén dolgozunk, mivel s ha ez elkészül, csak akkor kezdhetjük meg a javítást - mondja az alpolgármester. - Ez azt jelenti, hogy még hetekig eltart a jelenlegi állapot, várhatóan csak az ősz végére si-kerül használhatóvá tenni a szennyvízvezetéket.

A tényekhez tartozik, hogy az önkormányzat néhány nappal a csőtörést követően bejelentést tett a zöldhatóságnál, amely ellenőrzést tartott a helyszínen, és megállapította, hogy vis maior történt. A Közép-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség - arra hivatkozva, hogy a szennyvíz egy elháríthatatlan külső ok miatt került a Dunába - az önkormányzat és a szolgáltató felelősségének hiányában eltekintett a környezetvédelmi bírság kiszabásától. A helyzetet nehezíti, hogy a dunaújvárosi önkormányzat nem tudta tartani a helyreállítás általa vállalt szeptember 30-i határidejét, így újabb ellenőrzésre számíthat a zöldhatóság részéről.

De nem csak a megsérült vezeték, hanem egy másik műszaki probléma is veszélyezteti a dunaújvárosi szennyvíz teljes körű megtisztítását. Alig néhány héttel a csőtörés után ugyanis elromlott a tisztítómű egyik nagy értékű berendezése, az úgynevezett iszapcentrifuga is. Ennek a megjavítása 17 millió forintba kerül, s ezt az összeget pedig - a tisztítómű üzemeltetési szerződése alapján - szintén a dunaújvárosi önkormányzatnak kell előte-remtenie.

A legutóbbi közgyűlésen a képviselők nem szavazták meg a 17 millió forint kifizetését. Nemcsek Tibor szerint hiába állítják helyre a megsérült vezetéket, az iszapcentrifuga megjavítása nélkül a szennyvíztisztító nem tudja ellátni a feladatát. Hozzátette: a berendezés használhatóvá tétele a javítás megrendelésétől számítva még hetekig is elhúzódhat. Pintér Attila azt állította: mire a felszíni vezeték helyreállítása megtörténik, addigra a város is előteremti a javítás költségeinek a fedezetét.

A dunaújvárosi szennyvíztisztító madártávlatból -  nem csak a vezeték sérült meg, elromlott iszapcentrifuga is
A dunaújvárosi szennyvíztisztító madártávlatból - nem csak a vezeték sérült meg, elromlott iszapcentrifuga is
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.