A parlamentben maradt a "régi rend"

Nem kíván az élen járni a "politikai osztály" a rendteremtésben - ez derült ki az Új rend és szabadság programjáért felelős kormánybiztos jelentéséből.

Egy éve nevezte ki a miniszterelnök az Új rend és szabadság kormánybiztosának Kondorosi Ferencet. Azt a feladatot kapta, hogy tegyen rendet olyan kérdésekben, amelyekben a jogalkotás és a jogalkalmazás évek óta képtelen eredményeket felmutatni. Ezek közé tartozik a feketemunka és feketegazdaság visszaszorítása, az élelmiszer- és közlekedésbiztonság megteremtése, "a társadalom többségét irritáló párt- és kampányfinanszírozás" megújítása.

"A politikai osztálynak önmagán kell kezdenie a rendteremtést" - a kabinetnek készült jelentése szerint e gondolatból kiindulva látott neki a kormánybiztosság a párt- és kampányfinanszírozást évek óta élesen, ám eredménytelenül kritizáló ÁSZ közreműködésével egy korszerű szabályozás kidolgozásának. A "mű elkészült", alkotói pedig rádöbbentek: a politikai osztály nem kíván élen járni a rendteremtésben, legalábbis akkor nem, ha a változások megnyirbálnák a kiváltságait.

Kondorosiék javaslata kizárólag magánszemélyek számára tette volna lehetővé pártok anyagi támogatását, s nyilvánossá tette volna a támogatók és a kampányköltségek kimutatását. Elkülönített kampányszámlák vezetésére kötelezték volna a pártokat, s meghúzták a kampányra fordítható összegek felső határát is.

A képviselők díjazását az EU-ban jellemző szabályok szerint változtatták volna meg. Eszerint a képviselői fizetéseket szinte mindenütt az államigazgatás felső szintjeihez igazították. A képviselőknek a költségtérítés egy részével nem kell tételesen elszámolniuk, bizonyos összeghatár felett azonban bizonylatokkal kell igazolni a kifizetéseiket. Nálunk ezzel szemben nem kell számlákkal igazolni a költségeket, még a lakásbérletet sem. Az elmúlt ciklusban a fizetésükön felül ötmilliárd forintot vettek fel költségtérítés címén számla és bizonylat nélkül, azaz személyenként és évenként átlagosan több mint 3,2 millió forintot.

Miután a miniszterelnök a parlamentnek továbbította a javaslatokat, a házbizottság ötpárti rosszallását fejezte ki az elképzelések időzítése miatt. A házelnök röviddel a javaslatok átvétele után Gyurcsány Ferencnek írt válaszlevelében kifejtette, hogy álláspontja szerint már maga a témafelvetés is rontja a parlament és a képviselők egyébként is megtépázott tekintélyét.

Egyelőre sikertelenül próbálkozott a kormány és a parlament a gyűlöletbeszéd megfékezésével is. Kondorosi rámutat: az AB érték- és igazságtartalom nélkül védi a szólásszabadságot. Jövőre folytatódik a megoldáskeresés.

A fentiekhez képest komoly sikereket ért el a kormány az Új rend és szabadság programjának végrehajtása során a feketegazdaság, a feketemunka és a termékhamisítás visszaszorítása, valamint a közlekedésbiztonság javítása terén.

Fidesz-vétók

A miniszterelnök egy éve, a Zuschlag-ügy nyilvánosságra kerülése után közölte, hogy a közélet megtisztítása érdekében szigorúbb párt- és kampányfinanszírozási törvény megalkotására van szükség. A felvetés az Új rend és szabadság programjának része lett.
A tervezetről szóló parlamenti vitában azonban kiderült: a Fidesz nem támogatja, enélkül viszont a kétharmados törvény nem megy át. Törvényjavaslat született a képviselői jövedelmek átláthatóvá és ellenőrizhetővé tételéről is. A módosítás megszavazására viszont - mint arról korábban beszámoltunk - Orbán Viktor pártelnök mondta azt, hogy "tilos", a Fidesz nem engedheti meg magának, hogy "milliós képviselői fizetésre voksoljon", amikor szociális válság van. (K. J. E.)

Parlamenti csendélet tárcával és laptoppal
Parlamenti csendélet tárcával és laptoppal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.