Erős utórezgések az MDF-ben

Hock Zoltán, az MDF elnökhelyettese számára már nincsenek almássysták vagy dávidisták, csak MDF-esek. Boross Péter nem fog kétségbeesni, ha "helyi szinten öten kilépnek". Budapesten, Almássy hátországában ennél nagyobb változások várhatók.

Múlt szombaton az MDF országos gyűlésén Csapody Miklós, aki mindvégig "harcosan" kiállt Dávid Ibolya pártelnök mellett, úgy ítélte meg: "a pártütőkkel szemben a maximális önvédelmet kell érvényesíteni", ezért volt szükség Almássy Kornél kizárására is. Az elnökválasztás után viszont a meghatározó vélemény már az volt: ha elkezdődnének a kizárások, az MDF "lenullázza magát".

- Nem lesz bosszúhadjárat, az elnökválasztás lezárult. Jó lett volna a tisztújítást övező cirkuszt elkerülni, de most már előre kell nézni - nyilatkozta lapunknak Hock Zoltán elnök-helyettes, hozzátéve, hogy számára "ma már nincsenek almássysták vagy dávidisták, MDF-esek vannak". Vagyis: nem lesz boszorkányüldözés Csongrád, Heves, Vas, illetve Veszprém megyében sem. (Ezeken a helyeken jelölték Almássy Kornélt első helyen pártelnöknek.) A mára már kétszeresen is kizárt politikus fellegvárának Somogy megye számított; itt viszont nem elkerülhető a csere, mivel az MDF somogyi elnöke az az "almássysta" Balla György, aki állítja, elrabolták a sorsdöntő választmányi ülés előtt. Hock Zoltán "nem lenne meglepve, ha az MDF somogyi választmánya a történtek fényében áttekintené a helyzetet".

Minden bizonnyal kikerülnek az MDF országos választmányából is azok, akik az Almássy Kornél körüli "fővárosi erőteret" képezték; Huber Szebasztián, Lasztovicza Gábor és mások. (A Fővárosi Közgyűlés MDF-es külsős szakértői közül a pártvezetés már augusztusban lecserélte az Almássy Kornélhoz kötődő Szilasy Gábor Cézárt és Huber Szebasztiánt.)

Hétfőn a parlamenti folyosón MDF-es körökben azt lehetett hallani, van olyan elvárás, hogy Dávid Ibolya pártelnök menessze Kiss Gábort az Antall József Alapítvány éléről, mivel a főigazgató baráti kapcsolatokat ápol Almássy Kornéllal, s fiatal, "almássysta ösztöndíjasokkal vette körül az alapítványt". Hock Zoltán ezt cáfolta.

Az MDF-esek nem számítanak jelentős távozási hullámra. Boross Péter úgy fogalmazott: "nem fog meghatódni", ha helyi szinten öten kilépnek. Mivel Almássy Kornél "szocialista szellemvasúttal", vagyis baloldali elhajlással vádolta meg Dávid Ibolyát, a hét végén Boross Péter üzent az MDF-tagságnak: "balra nem köthet semmiféle kompromisszumot az MDF, mert ez Antall József örökségének alapelveivel ellenkezne". Lapunk úgy értesült, hogy a Schmuck Andorhoz köthető Tisztelet Társaságával tervezett megállapodást az MDF-vezetés nem szentesítette.

Katona Kálmán, az MDF országos választmányának az elnöke nem aspirál ismét a tisztségre. "Politikusnak való sok van, politológusokat százával képeznek, szakpolitikusból meg hiány van" - indokolta, hogy hátrébb lép, s a Fővárosi Közgyűlésben aktivizálja még inkább magát. Nem érzi magát mellőzöttnek, és nem is sértett. MDF-esek valószínűsítik, hogy Makay Zsolt Hajdú-Bihar megyei MDF-elnöknek és elsősorban Szabó Miklós mosonmagyaróvári polgármesternek van a legnagyobb esélye, hogy Katona utóda legyen. A tisztújítás október 11-én lesz. (Cs. I.)

Almássy és almássysták - a volt alelnök és támogatói szeptember 27-én távoznak az MDF elnökválasztó országos gyűléséről
Almássy és almássysták - a volt alelnök és támogatói szeptember 27-én távoznak az MDF elnökválasztó országos gyűléséről
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.