Biztonsági őr, kamerák, bezárás?

Sátoraljaújhely önkormányzata - a város közbiztonságát szolgáló átfogó programjához kapcsolódóan - több törvénymódosítási javaslatot készül beadni az oktatási, valamint az igazságügyi és rendészeti tárcához. Szabó Máté önkormányzati tanácsadó, a program egyik kidolgozója tudósítónknak azt mondta: Sátoraljaújhelyen nem történtek ugyan kirívó esetek az iskolákban, de hogy ezután se történjenek, úgy vélik, indokolt a pedagógusok és a gyerekek nagyobb biztonságát szolgáló intézkedések bevezetése.

Erre figyelmeztetnek az országban máshol érzékelhető folyamatok is. Szabó Máté véleménye szerint pályázat útján pénzügyi lehetőséget kellene adni azoknak az iskoláknak, ahol az intézmény falai között gyakran éri a szülők részéről inzultus a gyerekeket vagy a pedagógusokat, hogy rendészeket, biztonsági őröket alkalmazzanak. A tanácsadó úgy véli: az őr jelenléte visszatartó erejű lenne, szükség esetén pedig gyors beavatkozást tenne lehetővé.

Az iskolai lopások visszaszorítására - a személyiségi jogok figyelembevétele mellett - kamerarendszer kiépítését szorgalmazza a javaslat. Nem figyelnék például az öltözőket, de a bejáratot igen, így ha lopás történik, a kamerák rögzítenék, kik jártak adott időpontban a helyiségben. A javaslatok között szerepel az is, hogy azokat a diákokat, akik nem tartják be a magatartási normákat, tanítási időn túl, néhány órán át az iskolában tartanák, és ott tanulással kapcsolatos feladatokat kapnának.

Az igazságügyi és rendészeti tárcának azt javasolja a zempléni város önkormányzata, hogy a magántulajdon védelmével kapcsolatban töröljék el a tulajdonos számára törvényileg előírt mérlegelési kötelezettséget a támadóval vagy betörővel szemben. Vagyis a védekezőnek ne kelljen az arányos fellépés gondolatával foglalkoznia, amikor otthonába illetéktelenek hatolnak be. Szamosvölgyi Péter, Sátoraljaújhely fideszes polgármestere közölte: javaslataikat nem országgyűlési képviselőkön keresztül, hanem közvetlenül a minisztériumoknak címezve szeretnék a parlament elé eljuttatni.

Az egyik zempléni szakképző iskola igazgatója a kamerák felszerelését az iskolai biztonságon túl az iskolai dohányzás elleni küzdelem lehetséges eszközének is nevezte. Bár tapasztalatai szerint sok szülő még a felvételeknek sem hinne. Egy általános iskola vezetője viszont azt mondta: az iskolai rendész fellépése egyes esetekben csak elmélyítené a viszályt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.