Szigetelőszalagolt csőrű szalakóták

Nő a határokon átnyúló, illegális állatkereskedelem. Az állatcsempészek a drogkereskedőkhöz hasonlítható szervezettséggel dolgoznak, s több száz százalékos haszon reményében igyekeznek Szerbiából, Romániából az unió nyugati országaiba bejuttatni szállítmányaikat.

Tavalyelőtt 13 esetben lepleztek le védett természeti értékeket - állatokat, növényeket, belőlük készült termékeket - Nyugat-Európába továbbítani igyekvő csempészeket a déli, délkeleti határon. Tavaly már 15 ilyen eset történt, az idén eddig 19 - tudtuk meg Némedi Varga Évától, a Vám- és Pénzügyőrség Dél-alföldi Regionális Parancsnoksága szóvivőjétől. Leggyakrabban madarakkal és teknősökkel próbálnak Nyugatra jutni a csempészek. Az utóbbi évek emlékezetes fogásai között azonban volt tokhalkaviár éppúgy, mint hobbiállattartásra szánt cerkófmajom, nyolcvanzsáknyi csonthéjasmogyoró-szállítmány, medvebőr, valamint óriáskígyó-bőrből készült termékek sora. A legnagyobb természetvédelmi értéke - 220 millió forint - egy hóvirágszállítmánynak volt, ami föltehetőleg dísznövénykertészetekbe jutott volna. Második helyen - 177 millió forinttal - egy csaknem kilencezer darabos orvosipióca-szállítmány említhető, amit természetgyógyászok vettek volna át.

Az idén különösen sok élőmadár-szállítmányt próbáltak becsempészni az országba - eddig 22 és fél millió forint természetvédelmi értékben. Talán a legnagyobb feltűnést a tompai határállomáson fennakadt szalakótaszállítmány keltette: Hollandiába akartak továbbítani 22 madarat úgy, hogy testüket, csőrüket szigetelőszalaggal betekerték, hogy mozgásukkal, hangjukkal ne keltsenek feltűnést. (Az esetről lapunk is beszámolt.)

- Hogy miért fogták be a szalakótákat, rejtély - mondta Ábrahám Attila, a Nemzeti Nyomozó Iroda környezeti bűnözési alosztályának vezetője. - Csodálatosan szép a színük, de tartásuk annyira speciális környezeti körülményeket igényel, amelyeket a megrendelők aligha tudtak volna biztosítani.

A madarak jelenleg a szegedi vadaspark karanténjában vannak, jó állapotban. Többségüket a megfelelő élőhelyen szabadon lehet engedni - tudtuk meg Veprik Róbert igazgatótól, aki szakértőként működik együtt a hatóságokkal. Átlag heti három alkalommal jutnak lefoglalt állatok a dél-alföldi város vadasparkjának karanténjába. Nemrég például egy 530 darabos, különféle fajok egyedeiből álló papagájszállítmány került oda. Az igazgató szavai szerint a szabadon nem engedhető állatok különböző hazai vagy más uniós állatkertekbe lelnek otthonra.

Gyakori az illegális vadászzsákmány is. A napokban több mint ötszáz védett madár tetemét találták meg olasz vadászok kocsijában a vámosok a nagylaki határátkelőhelyen. A zsákmány értéke meghaladta a 25 millió forintot. A madarak kivétel nélkül védettek voltak, köztük sárszalonkákkal, réti cankókkal, pajzsoscankókkal. Találtak a szállítmányban egy nagy godát és 470 fürjet is. Korábban szintén több száz lefagyasztott, vákuumcsomagolt védettmadár-tetem került elő Nagylakon - olasz vadászok ezúttal is sikertelenül próbálták hazajuttatni a Romániában lőtt zsákmányt. A szállítmányban az 559 fürjön kívül haris (természetvédelmi értéke egyedenként félmillió forint), tövisszúró gébics, réti pityer is volt.

- A vámhatóság természetkárosítás bűntette miatt tesz feljelentést, ha a pénzügyőrök ellenőrzéseik során olyan védett állatot, növényt, illetve belőlük készült származékot találnak, amely szerepel a védett élőlényekkel való kereskedelemről szóló, 1973-ban aláírt washingtoni egyezmény függelékében, és a szállító nem rendelkezik természetvédelmi engedéllyel - tájékoztatott Némedi Varga Éva.

Szakemberektől érdeklődve megtudtuk: meglehetősen jövedelmező az illegális állatkereskedelem, még akkor is, ha a természetvédelmi érték és a piaci ár nem függ össze. Például azok a kerecsensólyom-fiókák, melyeket tavaly, a hegyeshalmi határátkelőn találtak meg egy csempésznél a vámosok, egyedenként több millió forintnak megfelelő összegért cseréltek volna gazdát Nyugat-Európában. És mire a végállomásra, valamelyik arab országba kerültek volna - ahol vadászni akartak velük -, tovább sokszorozódott volna az áruk. De a lőtt, fagyasztott madarakat olasz éttermeknek eladó vadászok is magas haszonkulccsal dolgoznak. A Nemzeti Nyomozó Iroda a közelmúlt óta az eddiginél is fokozottabb figyelmet fordít a természeti értékekkel való illegális kereskedelemre. Így az uniós, illetve a schengeni határon esetleg bejutott szállítmányok is egyre nagyobb eséllyel kerülnek kézre.

Csempészek autójából a vadasparkba - a madarak jól érzik magukat  Fot
Csempészek autójából a vadasparkba - a madarak jól érzik magukat Fot
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.