Gyurcsány újabb ajánlata a liberális pártnak

Az MSZP elnökségi ülése után tegnap Gyurcsány Ferenc tárgyalóasztalhoz invitálta a szabad demokratákat, "minél szélesebb együttműködést" kínálva föl nekik. Gyurcsány a lemondását firtató kérdésre válaszolva megerősítette, hogy az ország kormányozhatósága, a program végrehajtása érdekében semmilyen személyes árat nem tart nagynak.

Tárgyalásokba bocsátkozna Gyurcsány Ferenc a társadalmi, politikai szereplőkkel, de elsődlegesen egykori koalíciós partnerével, az SZDSZ-el. Gyurcsány tegnap pártelnöki minőségében kezdeményezett közvetlen politikai egyeztetést a Fodor Gábor vezette SZDSZ-szel annak érdekében, hogy a kisebbségi kormány programjához parlamenti többséget biztosítson. A szabad demokratáktól kapott tájékoztatás szerint a pénteki vezetőségi ülésükön döntik el, elfogadják-e a tárgyalási ajánlatot.

Az MSZP tegnap elnökségi ülést tartott. Gyurcsány Ferenc ezt követően sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen jelen voltak a párt vezető politikusai is: Lendvai Ildikó, Kiss Péter, Szekeres Imre és Lamperth Mónika. A pártelnök-kormányfő itt az ország érdekeire, a stabilitásra hivatkozva kijelentette: minél szélesebb körű együttműködést ajánl a szabad demokratáknak "az Országgyűlésben, esetleg a kormányban". Mint mondta, a pártok megállapodását követően lehet beszélni arról, hogyan tudják a frakciók biztosítani a többséget az adótörvények és a költségvetés elfogadásához, illetve "a kormányon belüli munkamegosztásról". Újságírói kérdésre a kormányfő azt válaszolta, hogy a két párt közötti együttműködésnek ezernyi módja lehetséges.

Gyurcsány tájékoztatása szerint az MSZP elnöksége elfogadta az általa meghirdetett stratégiát, amely a "nyugatos, polgári Magyarországról szól", és amely a szociális biztonság és az állam cselekvőképességének megőrzése mellett új impulzust is adhat a gazdaságnak. A pártelnök hangsúlyozta, hogy megértették az SZDSZ kritikáját, és azt megfontolják. Várják a liberálisok konkrét javaslatait arról, hogy az általuk követelt állami kiadáscsökkentés társadalmi ára egyensúlyban van-e annak gazdasági hasznával.

Mindebből arra lehet következtetni, hogy Gyurcsány azzal kívánja megszerezni az SZDSZ parlamenti támogatását, hogy igyekszik érzékeltetni: a liberálisoknak csak az ő személyével van gondjuk, s nem magával a programmal - ez utóbbit illetően maradt mozgástér a megegyezésre. Ha az MSZP befogadná az SZDSZ-esek javaslatait, a szabad demokratáknak nem maradna más érvük a költségvetés leszavazására, mint az, hogy "Gyurcsány hiteltelen". A kormányfő a Megegyezés című programjában éppen arra hivatkozva zárkózott el a jelentős kiadáscsökkentéstől, illetve a szociális rendszer megreformálásától, hogy annak elfogadhatatlanul magas lenne a társadalmi ára. Az által felvázolt adócsökkentés fedezetéül ehelyett a gazdaság kifehérítéséből remélt pluszbevételeket, illetve adóemeléseket jelölt meg - az SZDSZ részben ezt megalapozatlannak találva mondott nemet a programra, és helyezte kilátásba azt, hogy szakértői kormány felállítását kezdeményezik.

A szakértői kormánnyal kapcsolatos álláspontját firtató kérdésünkre válaszolva a szocialista párt vezetője úgy fogalmazott: a szakértői kormányról sokan tévesen azt hiszik, hogy "szabadon lebeg felettünk", holott annak megalakításához parlamenti támogatást kell szerezni, s a szakértői kabinet is csak azt teheti meg, amire a parlamenti pártoktól felhatalmazást kap. A szakértői kormány szerinte csak annyiban különbözik a "politikaitól", hogy míg utóbbi jellemzően a kormányalakítással megbízott pártok vezető politikusaiból áll, addig a szakértői kormány tagjai nem kötődnek közvetlenül a pártokhoz.

Azzal kapcsolatban, hogy a szabad demokraták hiteltelennek tartják a kormányfőt, Gyurcsány megjegyezte: az MSZP-t nem lehet zavarba hozni azzal, hogy kivel kívánnak, és nem kívánnak együttműködni a liberálisok, egyszersmind az MSZP-től is rugalmasságot kért a tárgyalásokon. Gyurcsány a lemondását firtató kérdésre válaszolva megerősítette, hogy az ország kormányozhatósága, a program végrehajtása érdekében semmilyen személyes árat nem tart nagynak.

Utóbb a miniszterelnök az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy azután lehet tárgyalni személyi kérdésekről, ha már van megállapodás a programról, és akkor ezeket az MSZP kongreszszusa elé kell vinni, és támogatást kérni hozzá. A kormányfő itt úgy fogalmazott: egy szakértői kormány "akár még jó is lehet", de csak egy folyamat végeként. Úgy látja, nem lehet elütni ezt a helyzetet azzal, hogy "jöjjenek a szakértők", hiszen az is fontos, mire kapnak felhatalmazását. A kormányfő normálisnak tartja, hogy az adóügyek kapcsán vita van egy liberális és egy szocialista párt között. - Akkor is volt vita, amikor együtt kormányoztunk, ezek voltak mindig a legnehezebb kérdések. Én ettől nagyon nem ijednék meg. Le kell ülni, és meg kell beszélni - jelentette ki.

Lesz ellenzéki csúcs

A Fidesz és a KDNP is elfogadja Dávid Ibolya meghívását az ellenzéki pártelnökök találkozójára. De míg az MDF elnöke azt szeretné, hogy az ellenzéki erők alakítsanak ki konszenzust az adótörvényekről és a költségvetésről, így kényszerítsék rá a Gyurcsány-kormányt az általuk helyesnek tartott gazdaságpolitikai pályára, addig a Fidesz és a KDNP célja az előre hozott választás. Szijjártó Péter Fidesz-szóvivő szerint "az elmúlt napok eseményei, azaz Gyurcsány Ferenc fizetett hirdetésben közzétett programja, illetve annak fogadtatása megerősítette: az embereknek mielőbb vissza kell kapniuk annak lehetőségét, hogy döntsenek az ország sorsáról". Halász Zsuzsa KDNP-szóvivő úgy fogalmazott: Dávid Ibolya nyílt levelében is utalt arra, hogy az ellenzéki pártoknak megvan a parlamenti többségük. Így megegyezés születhet az előre hozott választásokról.

Az SZDSZ tudatta: nyitottak a tárgyalásra, de a meghívásról az ügyvivő testületnek állást kell foglalnia. (Cs. I.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.