A melegek tartanak az Alkotmánybíróságtól

Az Alkotmánybíróság már az ősszel tárgyalni akarja a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényt. Melegszervezetek attól tartanak, hogy ez a gyorsaság annak a jele, hogy még a januári életbelépés előtt megsemmisítik a jogszabályt.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnöke pénteken azt nyilatkozta, hogy ősszel foglalkoznak majd egyebek mellett a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvénnyel. Melegszervezetek szerint ez kissé aggasztó. - Félve figyeljük az Alkotmánybíróságot - mondta lapunknak Mocsonaki László, a Háttér Társaság a Melegekért ügyvivője. Attól tartanak, hogy az alkotmánybírák még az életbelépése előtt megsemmisítik a törvényt.

Az Országgyűlés tavaly decemberben fogadta el a bejegyzett élettársi kapcsolatról szóló törvényjavaslatot, amely 2009. január 1-jén lép hatályba. A törvény szerint bejegyzett élettársi kapcsolat akkor jön létre, ha az anyakönyvvezető előtt két nagykorú kijelenti, hogy egymással ilyen viszonyban szeretnének élni. Ezzel vagyonközösség alakul ki, viszont gyereket közösen nem fogadhatnak örökbe. A törvény megsemmisítését áprilisban indítványozta az AB-nál a Kereszténydemokrata Néppárt. Szerintük ugyanis ellentétes az alkotmánnyal, hogy a jogszabály megengedi az azonos neműek élettársi kapcsolatát is.

Mocsonaki László elmondta, hogy azért tartanak az Alkotmánybíróság döntésétől, mert eddig nem voltak ilyen gyorsak a melegekkel kapcsolatos ügyek elbírálásánál.

- A beleegyezési korhatár különbségének eltörléséről, vagyis arról, hogy a heteroszexuális és a homoszexuális kapcsolatok alsó korhatára között ne tegyenek különbséget, kilenc évig nem döntöttek - mondja. Mocsonaki László reméli, hogy félelmeik alaptalanok, mert szerinte a törvény megsemmisítése a "több tízezres melegközösség jogbiztonságát veszélyeztetné".

Kuszing Gábor a Patent Egyesülettől azt mondja, hogy eddig biztos volt benne, hogy az Alkotmánybíróság kiáll a regisztrált élettársi kapcsolat mellett, de az új fejlemények miatt már másképp látja. Ennek ellenére hozzátette, hogy amikor az Alkotmánybíróság 1995-ben a melegházasság ellen döntött, az indoklásban kifejtette, hogy Magyarország számára mérvadó lehet néhány külföldi példa, ahol külön jogintézmény keretein belül, de nem házasságban élhetnek együtt a melegek. - Ezért még bízom benne, hogy nem döntenek a regisztrált élettársi kapcsolat ellen - tette hozzá.

- Az időpontból nem lehet jósolni - ezt már Sereg András, az Alkotmánybíróság szóvivője közölte. Szerinte, ha van rá lehetőség, akkor az Alkotmánybíróság mindig igyekszik egy jogszabály hatálybalépése előtt dönteni. Most is ez történik, de ez nem utal arra, hogy a megsemmisítés mellett fognak határozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.