Pécs harca az olcsóbb távfűtésért

Pécsett 2007 januárja óta nem változott a távfűtés ára, s a városi közgyűlés - a mostani gázáremelés ellenére - idén sem akarja emelni a szolgáltatás díját. Ha ezt sikerül megvalósítani, akkor a pécsi távfűtés olcsóbb lesz az országos átlagnál.

A Pécsi Távfűtő Kft. (Pétáv) 31 ezer lakásnak, valamint több száz cégnek és intézménynek ad meleget. Az ezredforduló előtt a távfűtésért Pécsett kevesebbet kellett fizetni, mint a többi nagyvárosban, 2000 után viszont a Pétáv árai alaposan emelkedtek. Így 2007-ben alig néhány megyei jogú városban volt magasabb a távfűtés díja, mint Pécsett. Tavaly egy 52 négyzetméteres lakás fűtéséért a baranyai megyeszékhelyen 141 ezer forintot kellett fizetni, míg Szegeden 135, Miskolcon 132, Kecskeméten 125, Székesfehérváron 120, Győrben pedig 111 ezerbe került egy ugyanekkora lakás fűtése.

A szolgáltatás drágulásáról a város vezetői szerint nem az önkormányzat többségi tulajdonában lévő Pétáv tehet, mivel a távfűtés árát elsősorban az határozza meg, hogy a kft. mennyiért kapja a hőt a pécsi erőműtől, a Pannonpower Zrt.-től. A Pétáv adatokkal bizonyította, hogy más városok távfűtőművei olcsóbban jutnak energiához, mint a pécsi kft. Amúgy a Pétáv akkor került kiszolgáltatott helyzetbe az erőművel szemben, amikor 2000-ben a Pannonpower megvette a várostól a távfűtő 49 százalékát. Akkor az erőmű és a kft. között született egy szerződés, amely kimondta, hogy 2014-ig a Pétáv csak az erőműtől vásárolhat energiát.

A baranyai megyeszékhely tavaly tárgyalást kezdett a Pannonpowerrel. Pécs azt akarta elérni, hogy az erőmű ne emelje indokolatlan mértékben a hő árát. Pécs vezetői a tárgyalások kezdetén úgy nyilatkoztak, hogy ha nem születik megállapodás, a Pétáv csak a piaci árat hajlandó fizetni az erőműnek a hőért. Az erőmű - mivel ellátási kötelezettsége van - nem állíthatja le a hőszolgáltatást, és árigényét legfeljebb a bíróságon érvényesítheti.

Az immár egy éve folyó tárgyalások hamarosan befejeződnek. A Pannonpower a megállapodás megszületéséig nem nyilatkozik az ügyben. Tasnádi Péter, Pécs polgármestere viszont elmondta: az erőmű - úgy tűnik - hajlik a megegyezésre, így esély van arra, hogy Pécsett a távhő ára hosszú távon alatta marad a nagyvárosi átlagnak. Várható, hogy Pécsett idén sem emelik már a szolgáltatás díját - információink szerint ugyanis Pécs vezetői el akarják érni, hogy a napokban bejelentett gázáremelés az idén még ne jelentkezzen a távhő árában. A tervek szerint csak jövő januártól kell többet fizetni a távhőért. Tasnádi szerint az emelés mértéke nem haladja majd meg az inflációt. Pécs azt is el akarja érni, hogy az erőmű mondjon le monopolhelyzetéről, s a Pétáv a hőenergia 25 százalékát más forrásból szerezhesse be. A polgármestertől megtudtuk: a Pannonpower - valószínűleg - elfogadja ezt a kérést, cserébe viszont a Pétáv vállalja, hogy a hő 75 százalékát 2024-ig az erőműtől vásárolja.

Pécsi energetikusok szerint azért drága a Pannonpowertől vett hő, mert az erőmű alacsony hatásfokkal termel. Tudni kell, hogy a részvénytársaságot 1996-ban vásárolta meg egy amerikai pénzügyi befektető, a Croesus, s a tengerentúli gazda nem foglalkozott az erőmű hatékonyságával, csak az osztalékkal. 2007-ben egy francia szakmai befektető, a Dalkia-csoport vette meg az erőmű pakettjét, s az új tulajdonos olyan fejlesztéseket tervez, amelyek révén javul az erőmű hatásfoka.

Van esély a megegyezésre
Van esély a megegyezésre
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.