Az MSZP-t sújtja a lanyha választási kedv

Egyelőre kevés hatása van a pártok választás előtti mozgolódásának, a részvételi hajlandóság egyelőre nem emelkedik, s az év fordulóján a politikai erőviszonyok sem igazán változtak. Itt a friss Szonda!

2002-ben és 2006-ban kiélezett verseny folyt a választási győzelemért, aminek következtében az emberek már az év elején nagy figyelmet szenteltek az eseménynek. Nyolc éve ilyenkor 58, négy esztendeje 54 százalék már lendületben volt. Jelenleg sokkal kevesebb választópolgárt hoznak lázba a pártok és a politikusok, mindössze 43 százalék fejezte ki erőteljes részvételi szándékát.

Az alacsony választási kedv főképpen az MSZP-t hozza hátrányos helyzetbe. Nehezen birkózik szimpatizánsainak enerváltságával, ez az állapot hosszú évek óta fennáll, de most már tétje van. Nem csak az a gond, hogy a szocialisták körében rendre kisebb az aktivitási szint, mint a Fidesz táborában (ahol általában 65 százalék körüli a biztos elmenetelt ígérők aránya), hanem az is, hogy önmagában is alacsonynak minősíthető.

Az elmúlt évben az MSZP híveinek alig több mint fele tervezte részvételét, most sem lendületesebbek, 55 százalékuk szándékozik voksolni. A szocialista pártnak jelentős belső tartaléka van, hiszen ha meg tudná mozdítani passzív támogatóit, akkor a mostani 600 ezres kemény mag félmillió szavazóval bővülhetne. Az MSZP további problémája, hogy a 2006-os választások után őket elhagyók – de más párthoz azóta sem csatlakozók – meglehetősen passzívak, csupán negyedük kíván voksolni. Ebben az exszocialista csoportban különösképpen a nyugdíjas korúak részvételi szándéka alacsony. Aktivizálásuk és visszahozásuk százezres nagyságrendben erősíthetné az MSZP-t.

Amíg az MSZP sikeres választási szerepléséhez elengedhetetlen az intenzív mozgósítás és a párttól távollévők hatékony meggyőzése, addig a Fidesznek már jelenlegi táborának egyben tartása is sokat ígér.  Nem kizárható újabb szavazók megnyerése sem, különösen a Jobbik hívei körében látszanak átpártolók, és a bizonytalanok közül is érkezhetnek. Ugyanakkor a Jobbik vonzása is megfigyelhető, a két párt között vívódók száma több százezres. A Fideszt támogatók szinte kivétel nélkül – ebben a hónapban 98 százalékos arányban – bíznak a győzelemben, s ez hosszú ideje erősíti az összetartozásukat. A pártnak ez addig jelent előnyt, amíg nem fordul át túlzott önbizalommá, a „nélkülem is nyerni fogunk” érzésévé.

A Fidesz az 50 év alattiak körében a legerősebb (43 százalék). Az MSZP-t a 60 év alattiak támogatják leginkább (25 százalékával tartja a lépést a 27 százalékos Fidesszel.). A Jobbik tábora a 30 év alattiak és az érettségizettek körében haladja meg az átlagos méretet (9-10 százalék).

Az adatfelvétel ideje: 2010. január 5-12. A megkérdezettek száma: 1500 fő, ők együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1500 fős mintánál legfeljebb plusz-mínusz 2,5 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptunk volna, ha minden választókorú személyt megkérdeztünk volna az országban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.