Fölényesen győzött a II. kerületben a Fidesz

A Fidesz jelöltje a szavazatok 58 százalékával nyerte meg a fővárosi II. kerületben az időközi parlamenti képviselő-választás második fordulóját, második helyen harminc százalékkal a szocialisták végeztek.

Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje (j) Hutiray Gyula városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettessel, a II. kerület alpolgármesterével beszélget a párt eredményváróján
Budapest, 2011. november 27. Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP jelöltje (j) Hutiray Gyula városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettessel, a II. kerület alpolgármesterével beszélget a párt eredményváróján. A kormánypárti jelölt nyerte meg a II. kerületben tartott időközi országgyűlési képviselő-választást a helyi választási iroda 98 százalékos feldolgozottságú adatai szerint. MTI Fotó: Soós Lajos

A Fidesz-KDNP képviselőjelöltje, Láng Zsolt nyerte 58,45 százalékkal a budapesti 2. számú választókerületben, tehát a II. kerület egy részében tartott időközi képviselő-választás második fordulóját. A második helyen az MSZP-s Lévai Katalin végzett, ő az érvényes voksok 30,55 százalékát nyerte el. A harmadik helyen Karácsony Gergely (LMP) végzett 6,43, százalékkal, őt Bodor Zoltán (Jobbik) követte 3,75 százalékkal, míg Kovácsics Ádám (JESZ) 0,79 százalékot ért el.

A térség egyéni képviselője így Láng Zsolt lesz, a végeredményre azonban még néhány napot várni kell. A külföldön kitöltött szavazólapokat ugyanis várhatóan kedden szállítják haza, és csak azok összesítése – illetve a jogorvoslati határidő lejárta – után hirdetik ki a hivatalos eredményt.

Az időközi választás azért kellett kiírni, mert a körzet egyéni képviselőjét, a fideszes Balsai Istvánt korábban az Alkotmánybíróság bírájává választották. Az első forduló azonban a szavazás az alacsony részvételi arány miatt – miután a választásra jogosultak több mint fele távol maradt – érvénytelen volt.

A parlament a közelmúltban úgy módosította a választási törvényt, hogy az időközi választáson a második forduló a résztvevők számától függetlenül mindenképpen érvényes. A korábbi szabályozás szerint eredményt csak akkor hirdethettek volna, ha a részvétel meghaladja a 25 százalékot. Ez a feltétel egyébként most teljesült: a mintegy 16 és fél ezer választásra jogosult 34,16 százaléka adta le a voksát.

A november 13-i első fordulón a fideszes jelölt valamivel kisebb fölénnyel nyert, s akkor 53 százalékot kapott, az MSZP-s 24, az LMP-s 16, a jobbikos jelölt hét százalékig jutott, a JESZ színeiben induló politikus pedig egy százalékot kapott. Most tehát a kormánypárt és a szocialisták is erősíteni tudtak, a Fidesz azonban összességében még nagyobb különbséggel seperte be a győzelmet: jelöltje az összes többihez képest most vasárnap öt százalékkal több szavazatot gyűjtött, mint két hete. Igaz, a részvételi arány két hete 39 százalékos volt, tehát valószínűleg azok maradtak távol, akik akkor valamelyik ellenzéki pártra adták le a voksukat.

Korábban az MSZP és az LMP megállapodott abban, hogy amennyiben a két párt jelöltje együtt több szavazatot kap, mint a fideszes, a gyengébben szereplő ellenzéki visszalép a másik javára. Az első forduló eredménye azonban azt mutatta, hogy Lévai és Karácsony közösen is csak a voksok negyven százalékát szerezte meg, ezért az LMP nem lépett vissza. Az ökopárt azonban rosszul kalkulált, mert támogatónak csaknem tíz százalékét elvesztette, míg a szocialisták támogatottsága hat százalékkal nőtt. Ketten együtt viszont korábbi pozíciójukhoz képest rontottak: most nem egészen 37 százalékig jutottak.

A 2010-es parlamenti választáson a hagyományosan jobbra húzó II. kerületben – akkor több mint 78 százalékos részvétel mellett – Balsai István a szavazatok csaknem 53 százalékával már az első fordulóban győzött. Donáth László, az MSZP jelöltje majdnem 23 százalékot kapott, míg az LMP-s Szombati Kristóf 12 és fél, a jobbikos Balczó Zoltán hét, az MDF-es Pusztai Erszébet négy és fél százalékot ért el.

Most a választáson feleannyian sem vettek részt, a legutóbbi közvélemény-kutatási eredmények alapján mindazonáltal vélelmezhető: az időközi választás eredményét a bizonytalan pártválasztók magas aránya is befolyásolhatta. A voksolásnak most vasárnap nem volt ugyanis igazi tétje, és elsősorban azok tartották fontosnak a részvételt, akik biztos pártpreferenciával rendelkeznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.