Egymást falják fel a baloldali pártok?

Bajnai Gordonék a felmérések szerint "leszállópályán vannak", egyre kisebb mértékben tudnak szavazókat megszólítani – állítja Lánczi Tamás, a Századvég elemzője.

Csökken az Együtt 2014 támogatottsága, egymás elől szívják a szavazókat a baloldali pártok - hívta fel a figyelmet Lánczi Tamás. Tehát Bajnai Gordon kísérlete a baloldal összefogására elakadt – értékelte az elmúlt hónapok fejleményeit az M1 Ma reggel című műsorában Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány elemzője. Szerinte az ernyőszervezet kialakításának célja, a baloldal tematizálása nem sikerült, egyre inkább Mesterházy Attila veszi át a vezető szerepet.

Az MSZP elnöke lendületben van, „naponta hirdet programot, egyeztetést”, ezzel szemben Bajnai Gordonék a felmérések szerint "leszállópályán vannak", egyre kisebb mértékben tudnak szavazókat megszólítani, ezért „felvetődik a szervezeti kannibalizmus kérdése” - magyarázta Lánczi Tamás, hozzátéve: így egymás elől szívják el a szavazókat a baloldali pártok, pártformációk.

Az LMP-ről szólva az elemző kijelentette: a párt bekebelezése kudarcba fulladt, most a kísérlet az LMP megosztására irányul, hiszen Bajnai Gordon mozgalma szervezeti kapacitásra kíván szert tenni.

Az új választójogi rendszer olyan helyzetet preferál, amelyben nagy tömbök küzdenek egymással, ezért ha az Együtt 2014 mozgalmat alkotó szervezetek külön-külön pártot alapítanak, végső soron együttműködés várható közöttük, és a többi ellenzéki párttal, az MSZP-vel, az LMP-vel is valószínű a koordináció – vélekedett a Magyar Progresszív Intézet igazgatója.

Magyar Kornélia szerint a párttá alakulás világos üzenet, a mozgalom megértette, hogy a választókat az egyes szakpolitikai kérdések érdeklik, nem pedig a stratégia, hogy ki kihez fog csatlakozni, hogy „ki a karmester".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.