Lamperth: "gyanús a csend a járások körül"

Az MSZP szerint zavar van a járási rendszer kialakítása körül, a kormánynak tartalmi kérdésekkel kellene foglalkoznia és érdemi egyeztetést folytatnia az ügyben.

Lamperth Mónika,  az MSZP közjogi kabinetvezetője, országgyűlési képviselő vasárnapi sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: "gyanús a csend" a járások körül, a vonatkozó törvényt február 10-ig kellett volna benyújtania a kormánynak, ám továbbra is rengeteg a nyitott kérdés. Mint mondta, nem azt rója fel, hogy a kormány nem kapkod, hanem azt, hogy ezt az időt nem a nyitott szakmai kérdések megválaszolására fordítja.     

A szocialista politikus megjegyezte, bár sok önkormányzati reakciót kapott a közigazgatási tárca az ügyben, hiányolja a szakmai konferenciákat, az önkormányzati érdekszövetségekkel és a parlamenti pártokkal folytatott egyeztetéseket.     

Lamperth Mónika szavai szerint a Fideszen belül is "rendetlenség" van, ezért az elmúlt időszakban több kérdést is megfogalmazott Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek. Ismertette, hogy egy vonatkozó háttértanulmányhoz szeretett volna hozzáférni, a tárca válasza szerint azonban az 10 évig nem nyilvános dokumentum; majd később a tanulmányt az azt készítő Hétfa Elemző Központ honlapján mégis megtalálta.     

Az MSZP-s képviselő szerint az anyagból is jól látszik a zavar, a kutatók sem tudták, milyen feladat kerül a járási hivatalokhoz. Példaként az oktatásirányítást említette, jelezve, hogy annak ügyében csak a napokban született elvi döntés, így az egész járási rendszerrel kapcsolatos előkészítő munkát megkérdőjelezte.     

Úgy vélekedett: a vitának nem arról kellene szólnia, hogy ki vezesse a járási hivatalokat, illetve mennyi legyen belőlük a fővárosban, hanem arról, hogy mitől lesz hatékonyabb a rendszer a mostaninál, mit jelent az átalakítás az állampolgárok és az önkormányzatok számára, továbbá mennyibe kerül. Az ellenzéki politikus szerint a kormánynak legalább egy tucat hasonló kérdésre kellene választ adnia a témában.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.