Félmilliárdos lakótelep-program a 40 éves Újpalotán

Három lépcsőben megvalósuló, komplex lakótelep-felújítási programot indít Újpalota 40 éves jubileumával egy időben a XV. kerület: a mintegy félmilliárd forintos első ütem a közeljövőben indul a Zsókavár utca egyik 72 lakásos társasházában, a körzet orvosi rendelőjében, valamint az őket összekötő úton és zöldterületen.

Idén négy évtizede annak, hogy beköltözhettek az első lakók az újpalotai lakótelepre. A házgyári épületek megérettek tehát a felújításra, amely az évfordulóval egybeesve idén el is kezdődik a Zsókavár utcában. A nagyszabású, három ütemben megvalósuló projektet épp ezért ünnepélyes keretek között indítja útjára szeptember 15-én, szerdán 17 órakor Hajdu László polgármester, aki a közbeszerzési pályázaton győztes kivitelezőkkel a szerződést szeptember 17-én, pénteken írja alá.

Az önkormányzat már korábban határozott az összetett felújításról, amellyel lényegében egy önálló lakótelepi körzetet sikerül majd megfiatalítani. Az első fázis mintegy 550 millió forintjából az Európai Unió 456 milliót biztosít, a fennmaradó csaknem százmillió forintot Rákospalota biztosítja, saját forrásból. A felújítások az egész kerület életére kihatnak, így nem csak a Zsókavár utcaiakéra. Biztonságosabbá, rendezettebbé, ezáltal élhetőbbé válik a palotai lakókörnyezet.

A felújítás a Zsókavár utca 2. szám alatti 72 lakásos épület teljes rekonstrukciójával indul, mely érinti a homlokzatot, a ház teljes hőszigetelését, emellett minden lakásba új nyílászárókat építenek be. A Zsókavár utca 42-44. szám alatti orvosi rendelőben is megtörténik a teljes körű külső és belső felújítás. Modern rendelők, várók, közlekedők, vizesblokkok és öltözőegységek épülnek, kicserélik a nyílászárókat, a padlóburkolatokat és az álmennyezetet. Korszerűsítik a teljes gépészeti rendszert, a víz- és a csatornahálózatot, a fűtést, a szellőzést, s az egész épületet hőszigetelik. A felújítás végére egy teljesen új járóbeteg-ellátási központ létesül Újpalota szívében, hogy a lakosok minél gyorsabb és korszerűbb orvosi szolgáltatást kapjanak. Mindemellett megszépülnek a társasház és a rendelő környezetének zöldterületei is, kis szigeteket alakítanak ki, utcabútorokat helyeznek el, felújítják a köztéri világítást, kicserélve az oszlopokat és a világítótesteket. A felújítás kiterjed a Zsókavár utca 2. és 44. között húzódó szervizútra is.

Mivel a három ütemben megvalósuló rekonstrukcióra egy önálló városfejlesztési társaságot kellett létrehozni, a kerület megalapította a RUP 15 (Rákospalota-Újpalota-Pestújhely) Városfejlesztési Kft-t. Az első ütem felújítási munkálataival a tervek szerint 2011 március végéig végeznek, ám a rendelőintézet felújítása várhatóan már korábban elkészül.

A Zsókavár utcai rehabilitációs projekt része az Európai Szociális Alap (ESZA) által előírt, a kerületi családok számára nyújtandó szociális gondoskodásnak is. Ez az úgynevezett mentális felkészítő programokkal valósul meg, melyek február 2-án indultak el a XV. kerületben azzal a céllal, hogy fejlesszék a kerületben élő családok tolerancia- és együttműködő képességét. A helyi Családsegítő Szolgálat a sok egyéb szolgáltatás mellett konfliktuskezelő- és stressz oldó tréningeket, klubokat szervez, a gyerekek számára korrepetálásokat, tanulmányi ösztöndíjakat, valamint képzéseket is indít és állásbörzét is szervez.

A uniós projekt még elbírálás alatt lévő második ütemében valósulhat meg a Hartyán Nevelési és Oktatási Központ Árendás köz 4-6 alatti óvodájának, valamint az intézmény környezetének a megújulása. A rekonstrukciós program harmadik fázisa pedig érinti majd a Zsókavár utca 6., 12-22., 28. és a 32-38. szám alatti lakóépületek felújítását. Ezek sok százmilliós költségére szintén pályázik a kerület, megvalósításuk a következő önkormányzati ciklusban várható. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.