Lakosságcsere és törvénytelen bontások Erzsébetvárosban

Törvénysértők a VII. kerület azon rendeletei, amelyek alapján eddig a bontási engedélyeket kiadták Belső-Erzsébetvárosban – állítja több civil szervezet. Bakó Katalin, a Nagydiófa Egyesület vezetője szerdai tájékoztatóján emlékeztetett arra, hogy a civil szervezet júliusban kért törvényességi vizsgálatot a hatályos kerületi szabályozási terv (kszt) ellen, a közigazgatási hivatal pedig azt törvénysértőnek találta. Emlékeztetett arra, hogy Erzsébetváros szeptemberben új kszt-t léptetett életbe, erre hivatkozva megtagadta a mulasztásos törvénysértés megszüntetését, annak ellenére, hogy a folyamatban lévő ügyekben a régi, jogsértőnek talált szabályozási terv az irányadó.

Az egyesület kifogásolta azt is, hogy a régi mulasztásokat az új kszt is tartalmazza, ráadásul ahhoz nem készült sem örökségvédelmi, sem környezetvédelmi hatástanulmány, holott az a védelem alatt lévő területeken kötelező. A szabályozási terv formailag is alkotmányellenes, mivel hiányzik ahhoz a főpolgármester egyetértése, ezért az egyesület az Alkotmánybírósághoz fordul.

Perczel Anna építész ehhez azt fűzte hozzá, hogy az Unesco februári, örökségvédelmi jelentésében megfogalmazott feltételek közül a kerület egyetlen egyet sem teljesített. Hozzátette: jelenleg 21 épület van veszélyben, ezek közül 12-t már ki is ürítettek.

Ladányi János szociológus szerint a zsidónegyedbeli bontásokkal népességcsere zajlik, hiszen sok olyan idős embert is költözésre kényszerítenek, aki az egész életét ott élte le. Megjegyezte, hogy a lebontott házak helyén épített újakban kialakított lakások a pénzügyi válság miatt aligha lesznek eladhatók.

Lantos Péter, a VII. kerület főépítésze az MTI-nek elmondta, hogy a civilek több állítása is csúsztatás. Például az örökségvédelmi hatástanulmány a szabályozási terv műszaki leírásába volt beépítve. Az sem igaz továbbá, hogy az előző szabályozási tervek életben maradtak, mert a jogszabályoknak megfelelően a visszamenőleges szabályozásra nincs lehetőség - mutatott rá a főépítész.

Lantos Péter szerint, azonban az új szabályozás nem érvényes, ha az építési engedélyt már kiadták.

Király utca 40, becsomagolva
Király utca 40, becsomagolva
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.