Lakitelken már lovas polgárőröket is képeznek

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány együttműködése keretében lovas elméleti felkészítő képzés kezdődött Lakiteleken.

Rácz Adrienn, az OPSZ lovas tagozatának elnöke az ország különböző településeiről érkezett lovas polgárőr vezetők előtt tartott péntek esti megnyitón elmondta: három hétvégén találkoznak a Népfőiskolán, és kiemelkedő szakmai tudású előadók tolmácsolásában a lóról, a tartás technológiájáról és a lovaglásról, valamint a hajtásról hallgatnak meg előadásokat.

Emlékeztetett arra, hogy az OPSZ elnökségének szakmai tagozataként 2012. április 20-án alakult meg a lovas tagozat, majd a Népfőiskolán tartott tavalyi egyeztetésen Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke felajánlotta, hogy a népfőiskola területén - az úszásoktatás mintájára - a lovasoktatás is megvalósulhasson.

Rácz Adrienn hangsúlyozta: bízik abban, hogy a vasárnap délutánig tartó előadássorozat hasznos lesz azoknak is, akik már rendszeresen adnak lóval megerősített szolgálatot, és azoknak is, akik még csak most gondolkodnak a szervezett formában való együttműködésről.

A lovas tagozat elnöke beszámolt arról, hogy 2012 májusában megkezdődött a tagszervezeti egyesületek lovas tevékenységének felmérése. A júliusi összesítés alapján a polgárőr egyesületek 18 lóval rendelkeztek, a polgárőrök magántulajdonában pedig 145 ló volt, amelyekkel 186 polgárőr lovas rendszeres szolgálatot látott el. A megyék adatait elemezve Bács-Kiskun, Hajdú-Bihar, Pest, Vas és Veszprém megyében volt a legaktívabb a lovas járőrszolgálat.

Az együttműködés első lépéseként 2012. augusztus 18-án került megrendezésre Lakiteleken az I. Országos Polgárőr Lovas Szemle, Toborzó és Ügyességi Verseny. A szemle alkalmával 90 résztvevő tett - nagyobb részt lóháton vagy fogaton ülve - polgárőr fogadalmat. Egyúttal 10 polgárőr egyesület, 3 megyei polgárőr szervezet és 2 lovas egyesület is csatlakozott a tagozathoz.

Rácz Adrienn nagy eredményként értékelte, hogy 2012 decemberére a lovasok száma 186-ról 216-ra, a szolgálatot ellátó lovaké pedig 145-ről 211-re növekedett.

Felföldi Zoltán, Lakitelek polgármestere - aki maga is lovas polgárőr - köszöntőjében elmondta: a településen több mint húsz tagja van a polgárőrség lovas tagozatának.

A nagyközségben bevezetett lovas oktatásról a polgármester elmondta: Lakiteleken az általános iskola 3. osztályos tanulói a testnevelés óra keretében megtanulnak egy év alatt lovagolni, amelyhez a lovas polgárőrök nyújtanak segítséget.

A résztvevőket köszöntötte Hatala József altábornagy, a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács elnöke, aki ígéretet tett, hogy továbbra is segíteni fogja a lovas tagozat megerősítését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.