Lakitelek újra történelmet ír

Túrós András tábornok szerint Lakitelek ismét történelmet írhat. Nem fogják kitalálni, miért: itt lesz a lovas polgárőrség központja.

Az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és a Lakitelek Népfőiskola vezetői csütörtökön megállapodtak, hogy Lakitelek lesz a lovas tagozat központja.

Túrós András tábornok, a 21 évvel ezelőtt alakult OPSZ elnöke elmondta, hogy Lakitelek ismét történelmet írhat - az egységes lovas polgárőrség megalapításával.

A Lakitelek Népfőiskolán tartott egyeztetésen mások mellett részt vett Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, Hatala József országos rendőrfőkapitány és Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke is.

Túrós András hangsúlyozta, fel kell mérni, hány lovas polgárőr van a szövetségben. Jó elképzelésnek tartotta, hogy Lakitelekről felügyeljék a polgárőr szövetség lovas tagozatát.

Az OPSZ elnöke szerint a polgárőrség 700 millió forintos támogatása mellé további 100 millió forintra lesz szükség ahhoz, hogy a lovas polgárőrség országos szinten működhessen.

Hatala József országos rendőrfőkapitány dicséretesnek nevezte a korábban elindult lakiteleki kezdeményezést, azt, hogy 20 lovas csatlakozott a polgárőrséghez, és főleg a külterületeken történő járőrözéssel vigyáznak a közbiztonságra. Azt mondta, a rendőrségnek a lovas tömegsportba be kellene kapcsolódnia.

A lovasok kiképzéséhez Hatala József segítséget ígért. A nemzeti kultúra részének nevezte a magyar lovaséletet, melybe - mint mondta - az ifjúságot is be kell vonni.

Lázár Vilmos, a Magyar Lovassport Szövetség elnöke, hétszeres kettes fogathajtó világbajnok közölte, támogatja azt az elképzelést, hogy pénzhez jussanak azok, akik lovas járőrözés keretében a külterületeken ellátják a szolgálatot. Fontosnak tartotta, hogy az oktatás egységes szakmai alapra épüljön.

Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke emlékeztetett arra: az új kormány politikai támogatást ad ahhoz, hogy országos szinten is fejlődésnek induljon a lovaskultúra. Lezsák felajánlotta, hogy a népfőiskola területén - az úszásoktatás mintájára - a lovasoktatás is megvalósulhasson.

Bejelentette: augusztus 18-án megrendezik a lovas polgárőrök szemléjét Lakiteleken, majd szeptembertől a Lakitelek Népfőiskolán elindulhat a lovaspolgárőr-képzés.

Rácz Adrienn, az OPSZ lovas tagozatának elnöke elmondta: az OPSZ elnökségének szakmai tagozataként 2012. április 20-án megalakult a lovas tagozat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.