Itt az eü-reform: lakáspénz és különorvos jár a kormánytagoknak

A Honvédkórház és a Semmelweis Egyetem kijelölt intézményei biztosítják a jövőben az állami vezetők térítésmentes egészségügyi ellátását.

A Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet szerint az állami vezetőket, a jogszabály alapján állami vezetői juttatásra jogosultakat, továbbá a miniszteri kabinetet vezető kabinetfőnököket illeti meg a térítésmentes egészségügyi ellátás az említett két intézmény valamelyikében.

A jogosultaknak térítésmentesen biztosított egészségügyi szolgáltatások tartalmát a közigazgatási minőségpolitikáért és személyzetpolitikáért felelős miniszter és az egészségügyi szolgáltató megállapodásban rögzíti, amelyben meg kell határozni egyebek mellett az igénybe vehető ellátások körét, pontos tartalmát; a járóbeteg-szakellátás és a fekvőbeteg-gyógyintézeti ellátás helyét, valamint az ezzel kapcsolatos orvosi és szakorvosi rendelési óraszámokat; az ellátás igénybevételének rendjét és a jogosultság igazolásának módját; a jogosultak személyéhez kötött biztonsági, készültségi és egyéb indokolt többletszolgáltatásokat; a szolgáltatás díját, valamint a díj átutalásának és az elszámolásnak a rendjét.

A rendeletet ismertető hvg.hu azt írja, hogy ilyen szolgáltatásokat az előző kormányok is nyújtottak az állami vezetőknek, de a második Orbán-kormány hivatalba lépését követően tavaly törölte a rendelet vonatkozó passzusait. Egy év elteltével viszont ismét bevezette őket. Az állami tisztviselők számára az állam az 1940-es évektől tart fenn külön intézményt, illetve egy kórházon belül külön részleget.

A Magyar Közlöny legfrissebb számában megjelent rendelet rögzíti azt is, hogy ezentúl nemcsak a miniszterek és az államtitkárok, hanem a kormánymegbízottak is kaphatnak lakásfenntartási térítést, ha Budapesten vagy közvetlen vonzáskörzetében, vagy az általuk vezetett fővárosi és megyei kormányhivatal székhelye szerinti városi vagy közvetlen vonzáskörzeti településen - a velük közös háztartásban élő házastársuk (élettársuk) lakásviszonyait is figyelembe véve - nem rendelkeznek lakással.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.