„Lacinak azt kellett volna mondania, hogy nem érdekli a Habony-párt”

Az egyik fideszes csúcspolitikus szerint nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani az „érzelmi kitörésnek”, Kövér László – ha akar – ősszel ismét választmányi elnök lesz, mert a párt tagsága szereti, tiszteli és hitelesnek tartja.
Kövér László felsőtárkányi erős kijelentése – „engem már végképp nem érdekel a Fidesz” – nem jelenti azt, hogy szeretne visszavonulni vagy elemelkedni a politikai szereptől. A házelnök ősszel a Fidesz tisztújító kongresszusán biztosan indul a párt választmányi elnöki székéért. Az egyik fideszes csúcspolitikus szerint nem kell túlzott jelentőséget tulajdonítani az „érzelmi kitörésnek”, Kövér László – ha akar – ősszel ismét választmányi elnök lesz, mert a párt tagsága szereti, tiszteli és hitelesnek tartja.
Rendületlen lojalitás, emelt hang
Rendületlen lojalitás, emelt hang
Móricz-Sabján Simon / Népszabadság

Azt, hogy a felsőtárkányi fórumon szükségesnek tartotta elmondani, hogy ő nem lett milliárdos, nincsenek vállalkozásai, és már csak a családja, a gyerekei és az unokái jövője érdekli, a jobboldalon azzal magyarázzák: „nehéz lehet neki látni maga körül és a miniszterelnök körül a milliárdos juppikat”. – Lacinak azt kellett volna mondania a fórumon, hogy engem már végképp nem érdekel „a Habony-párt”. Akkor is, ha tudjuk, Orbán Viktor akarata nélkül nincs Habony Árpád – tette hozzá kérdésünkre egy jobboldali politikus.

Kövér László számára a Bibó szakkollégiumos idők, a Fidesz megalakulása óta Orbán Viktor az orientációs pont. Annak ellenére, hogy a fideszes belső szolidaritás szétzilálódott, rendületlenül lojális a kormányfőhöz. Tél végén könnybe lábadt a szeme, amikor az amerikai kitiltási botrány és a végletessé vált Simicska-affér után fideszesek körében Orbán Viktorról beszélt. Az egyetlennek nevezte, aki képes megvédeni/garantálni Magyarország nemzeti szuverenitását a nagyhatalmi (amerikai), birodalmi törekvésekkel szemben. A Veszprém megyei Naplóban is azt mondta, meggyőződése, hogy Orbán Viktor politikai képességei a mai magyar mezőnyben páratlanok, ebben a pillanatban ő az egyedüli, akit az „államférfi” jelzővel merne illetni.

Áprilisban viszont (legalábbis a kiszivárgott hírek szerint) már emelt hangon szembesítette Orbán Viktort négyszemközt a polgári értékvilággal a milliárdos üzletek „akusztikája” miatt. A hvg.hu június elején úgy értesült, hogy Kövér László a visszavonulását is meglebegtette a miniszterelnöknek. Előtte a kormányfő vejének, Tiborcz Istvánnak és a felcsúti polgármesternek, Mészáros Lőrincnek az üzletei kapcsán nyilvános bírálatot fogalmazott meg: „Minden döntéssel el kell számolni, elsősorban annak, aki meghozta – különösen, ha közpénzről van szó. Leginkább azért, hogy a kormány ellenfelei ne alakíthassanak ki olyan közhangulatot, amely az egyébként valós alapot nélkülöző hecckampányukra is fogékonnyá válik. Ezt azoknak is szem előtt kell tartaniuk, akiket a miniszterelnök környezetéhez szoktak sorolni.”

Az Orbán–Kövér-eszmecsere után nem sokkal Tiborcz István április végén eladta minden olyan érdekeltségét, melyek közbeszerzési eljárásokban érintettek voltak. Hogy a két politikus megbeszélésnek volt-e szerepe ebben, nem tudni.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.