Jankovicsnak mennie kell, de L. Simon erősebb lesz nála?

Nincs önkéntesség Jankovics Marcell távozása mögött, őt Réthelyi Miklós miniszter felmentette. Az NKA vezetésére egyébként is más személyt szeretett volna a kultúráért felelő államtitkár. A művész helyére a Fidesz egyik meghatározó politikusa kerül, aki a munkáját segítő kormányrendelet-tervezetet tart a zsebében.

Közös megegyezéssel távozik a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) éléről Jankovics Marcell, helyére L. Simon Lászlót, az Országgyűlés kulturális bizottsága elnökét nevezte ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium (Nefmi) vezetője október 15.-től – tette közzé az MTI pénteken a tárca közleménye alapján, a Népszava hírének megjelenését követően. Hozzátéve: a személycsere oka, hogy a jövő évi költségvetés más koncepciójú irányítást kíván az NKA-nál, és a tárca továbbra is számít Jankovics tudására és munkájára.

L. Simon László beszélget Kövér László házelnökkel a parlamentben
2010. június 14. Parlamenti ülésnap, L. Simon László, Kövér László (Fidesz). Fotó: Reviczky Zsolt

Az eddigi NKA-elnök határozottan cáfolta lapunknak azt a föltételezést, hogy maga mondott le a sorozatos pénzügyi visszafogások miatt. Mint megjegyezte: önálló, elkülönült pénzalapnak tekintette az állami mecénás szervezetet, amelynek elnöki posztját továbbra is betöltötte volna. Távozásának hátteréről azonban nem kívánt nyilatkozni.

Tavalyi hivatalba lépésekor elmondta érdeklődésünkre, nem a miniszterelnök, hanem Halász János, a Nefmi politikai államtitkára fölkérésére vállalta el ismét - miután 1998 és 2002 között már egyszer betöltötte - e tisztséget.

Jankovics a minisztériumtól kaphat kárpótlást

Akkoriban a kulturális államtitkár, Szőcs Géza nyilvánosan közölte, neki más jelöltje lett volna a posztra. (A tárca ugyanakkor pénzzel támogatta, hogy a Kossuth-díjas filmrendező-író befejezhesse Az ember tragédiája évtizedek óta készülő animációs földol-gozását.)

Tehát kezdetben is utaltak jelek arra, hogy Jankovics személye körül mintha nem lenne teljes politikai konszenzus a kormányoldalon, és egyebek között a tavaly augusztus óta az NKA-t sújtó sorozatos pénzügyi elvonások is azt a látszatot keltették, hogy pozíciója nem elég erős. Most úgy váltották le, hogy „kárpótlásul” megbízatást ajánlottak föl neki a Nefminél, amivel kapcsolatban Jankovics érdeklődésünkre megjegyezte: erről Halász Jánossal fog a közeljövőben tárgyalni, ha értelmes feladatról van szó, akkor érdekes lehet számára.

Hozzáfűzte, ha csak írásos anyagokat kell gyártania, amelyekből soha sem lesz semmi, nem vállal minisztériumi munkát, mert alkotó embernek tartja magát, és további könyv- és filmter-vei vannak.

L. Simon hozománya egy kormányrendelet lehet

L. Simon László költőként és az Írószövetség korábbi titkáraként vállalt politikai szerepet a Fidesz értelmiségi holdudvarában, majd a kormánypárt képviselője és a parlament kulturális bizottságának elnöke lett. Mostanáig több önálló kezdeményezése volt, többször szembe ment a kormány kultúrát sújtó „keményvonalas” törekvéseivel. Így például ellenezte a mozgókép közalapítvány és az állami filmfinanszírozás azonnali megszűntetését; vagy legutóbb kifogásolta a kulturális-művészeti szervezetek támogatásának visszatartását.

Érdeklődésünkre pénteken arról tájékoztatta lapunkat, változtatásokat tervez az NKA-nál, így például egyszerűsíteni kell a szakkollégiumi rendszert, a pályáztatást, az ügyintézést, amiről már részben előkészítették a szükséges kormányrendelet-módosításokat. Azzal kapcsolatban, hogy korábban erőteljes kifogások érték az NKA-t a jobboldalról, mert a kurátorok személye úgymond nem kiegyensúlyozott politikailag, megjegyezte: nem a személyi összetétel, hanem az ésszerű szakmai működés érdekében tervezi a kollégiumok számának csökkentését, és a testületek közötti más feladatmegosztást.

A financiális problémák kapcsán elmondta, igyekezett minél jobb pozícióba hozni a mecénás szervezetet a jövő évi költségvetésben, ami persze koránt sem kielégítő, de „majd meglátjuk, tudunk-e tenni még valamit ennek érdekében” – fűzte hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.