L. Simon: Sok minden változhat a médiatörvény elfogadásáig

Cáfolta a Klubrádió Reggeli Gyors műsorában csütörtökön L. Simon László, a parlament kulturális és sajtóbizottságának fideszes elnöke Mandur László szavait, miszerint hajlik arra a Fidesz, hogy puhítsanak a médiatörvényhez benyújtott Menczer-féle kapcsolódó módosító javaslaton, mégpedig úgy, hogy befogadják az MSZP-s Mandur László módosítóit.

L. Simon László azt mondta, azokból a problémákból, amelyeket Mandur László képviselő jelzett, több akceptálható, és ezek közül néhányat megpróbál orvosolni. Bizottsági módosítás nem lesz – tette hozzá, egyéni módosító lesz a saját nevében. Hozzátette, a Klubrádió neve szóba sem került. L. Simon László példaként hozta, hogy az egyik egyéni képviselői módosításban olvasható, hogy a médiatanács nem kötelezhető a szerződéskötésre, akkor sem, ha valaki már megnyert egy pályázatot. Ez szerinte nem akceptálható.

A médiatörvény módosításáról szóló zárószavazás jövő csütörtökön lesz, addig sok minden változhat, egy sor dolog nyitott – tette hozzá a parlament kulturális- és sajtóbizottságának fideszes elnöke. A politikus arra a kérdésre reagált, hogy hozhat-e a parlament visszamenőleges hatályú törvényt, folyamatban lévő ügyekre kivetítve, mint például a Klubrádió frekvencianyerései, amelyeket eltörölhetne a parlament egy törvénymódosítással. L. Simon László úgy válaszolt, jövő héten még egy sor politikai egyeztetés zajlik majd.

Szerdán visszavonta az ellenzék által csak „lex Klubrádiónak” csúfolt javaslatát Szabó Csaba fideszes képviselő. Helyette frakciótársa, Menczer Erzsébet nyújtott be egy végül felpuhított változatot, és a parlament kulturális bizottsága is több helyen csiszolt a szövegen.

A parlament hétfőn kezdte meg, és pénteken várhatóan le is zárja a médiatörvény-módosítás vitáját. A kormány előterjesztése a tavaly alkotmányellenesnek ítélt passzusokat venné ki a médiacsomagból, köztük a nyomtatott és az online sajtó médiahatósági felügyeletét és a médiabiztos túlzott hatásköreit. Szintén az Alkotmánybíróság ítélete miatt megerősítik az újságírók titkos informátorainak jogi védelmét is; más kormánypárti módosításokkal pedig a kiskorúakat védő szabályokon és a műsorkvótákon is változtatnának. 

Szabó Csaba eredeti „lex Klubrádió” javaslata, amely az ellenzéknél kiverte a biztosítékot, úgy szólt, hogy ha egy tévé, rádióadó a korábbi médiatörvény alapján frekvenciapályázaton nyert, de még nem szerződött vele a médiahatóság, akkor csakis kereskedelmi csatornaként működhet tovább. A Klubrádió esetében ez azt jelentené, hogy ha a bíróság másodfokon is neki ítéli a 92,9-es, ingyenes frekvenciát, akkor is csak évente több tízmillió forintért sugározhatna. 

Ez a módosítás azért is keltett felháborodást a parlamentben, mert semmi köze a kormány eredeti javaslatához, tehát házszabályellenes, a bizottságoknak vissza kellett volna dobniuk. A botrányt végül a parlament kulturális és sajtóbizottsága rendezte: Szabó módosítójának visszavonása után szerdai ülésükön a fideszes Menczer Erzsébet javaslatait fogadták el, a bizottság saját módosítói közé pedig ellenzéki javaslatokat is befogadtak. Az új verzió már nem tartalmazza a „lex Klubrádiót”, azt viszont kiköti, hogy a Médiatanács sem köteles szerződést kötni pályázati nyertesekkel. A pályázati ajánlatokat pedig – a pályáztatás idejére – titkosítanák, így nem derülhetne ki menet közben, ki mekkora díjat vagy milyen műsorkvótákat vállalt, ahogy az például a klubrádiós tender esetében is történt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.