L. Simon: Mi nem tiltunk be semmit

A közönség és a szakma dolga, hogy ítéletet mondjon a művészi alkotásokról, nem szabad ugyanis, hogy a politika befolyásolja a művészi szabadságot a kultúráért felelős államtitkár szerint.

Nem szabad, hogy a politika befolyásolja a művészi szabadságot, nem ez a dolga ugyanis, de "ebből nem következik, hogy a politika mindig képes önkorlátozásra, sőt vannak olyan korszakok, amikor irányított művészet, irányított kultúra van, lásd a szocialista diktatúra időszaka" – hangoztatta a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában a művészet és a politika viszonyát, közte A hatodik koporsó című Csurka István-dráma sorsát is firtató kérdésre L. Simon László. A darabot – amelynek kapcsán a főpolgármester is aggályait fejezte ki, de a színház vezetője döntött – végül nem mutatja be az Újszínház.

A kultúráért felelős államtitkár hangsúlyozta: ma Magyarországon egy demokratikusan gondolkodó politikusnak nagyon nagy felelőssége van az alaptörvényben is rögzített alkotói, művészi, gondolkodói szabadság feltételrendszerének garantálásában. Szerinte egy ország attól is élhető, ha mindenki szabadon gondolkodhat, alkothat "addig a határig, amíg az alkotásával másoknak alkotmányos alapjogait nem sérti".

Közölte: mindenkinek joga van kimondania a véleményét, kinyilvánítania esetleges nemtetszését egy darabról, egy könyvről vagy egy kiállításról. "Azt az egyet nem teheti meg, hogy betiltja" - nyomatékosította L. Simon László, példaként említve, hogy a Műcsarnok Mi a magyar? című kiállításával kapcsolatban - amely a nemzeti identitással kapcsolatos alapkérdésekre 52 kortárs képzőművész 150 munkáján keresztül keresi a válaszokat - több olyan levelet is kapott "magukat demokratának valló választópolgároktól", hogy zárassa be, tiltsa be a tárlatot.

"Többeknek megírtam (...), hogy mi nem tiltunk be, mi nem zárunk be kiállításokat, még akkor sem, hogy ha a személyes ízlésemmel vagy a politikai, társadalmi, kulturális értékrendünkkel nem találkozik. Nem, nem ez a dolgunk" – jelentette ki.


"Mondjon a közönség ítéletet a műalkotásokról, és mondjon a kritikai élet, a szakmai közönség szakmai vagy akár a szakmai ítéleten túlmutató, akár politikai dimenziókat is felmutató ítéletet" - fogalmazott L. Simon László, hozzátéve, hogy ha a közönségnek nem tetszik valami, például egy előadás vagy egy kiállítás, akkor "bojkottálja" azt, ne vásároljon rá jegyet.


"A szükségszerűen ránk köszöntött szabadságnak vannak ilyen következményei is" - zárta szavait.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.