L. Simon: A 'buzizás' ne terelje el a figyelmünket

A Nemzeti Színház éléről távozó Alföldi Róbert tevékenységével kapcsolatban L. Simon László, korábbi kulturális államtitkár kijelentette: érdemes megvitatni azt a kérdést, hogy a homoszexualitás tematizálásának egy állami pénzből fenntartott intézményben milyen mértékig van helye.

L. Simon László fideszes parlamenti képviselő, korábbi kulturális államtitkár az ATV hétfő esti Egyenes Beszéd című műsorában kijelentette: "Szeretném egyértelművé tenni, hogy homofób megnyilvánulásoknak, 'buzizásnak' a magyar közéletben nincs helye. Ugyanakkor baj lenne, ha az ez elleni tiltakozásunk elterelné a figyelmet arról, hogy vannak olyan kérdések, adott esetben a szexuális hovatartozásnak a művészetben való megjelenítése is, amelyekről értelmiségi-kritikai vitákat lehet és kell folytatni."

A fenti összegzést L. Simon azok után fogalmazta meg, hogy a beszélgetés során Kerényi Imre és Kósa Lajos közelmúltban tett kijelentései kapcsán azt mondta: "Az a baj, hogy leragadunk annál a kérdésnél, hogy egy-két ember mit mondott, közben úgy csinálunk, mintha egyébként nem kellene tisztességesen, felelősen és kritikusan megvitatni azt a kérdést, hogy a homoszexualitás tematizálásának egy állami pénzből fenntartott intézményben milyen mértékig van helye."

Kálmán Olga műsorvezető kérdésére L. Simon egyértelművé tette, hogy az Alföldi Róbert által vezetett Nemzeti Színházra gondol. L. Simon hozzátette: a homoszexualitás tematizálásának mértékéről egyes kritikusok már megfogalmazták a véleményüket, amiről azért érdemes vitát nyitni, mert az egy állami intézmény szakmai programját érinti. Mint mondta, ez éppúgy témája lehet egy szakmai eszmecserének, mint az a kérdés, hogy egy állami intézményben milyen mértékben jelenjen meg a szakralitás, hiszen ezt például Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház leendő igazgatójának tevékenységével kapcsolatban már többen felvetették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.