Kvótaper: hosszú csata, késői ítélet

Ha az Európai Unió Bírósága Magyarország számára kedvezőtlen döntést hoz, akkor 1294 menedékkérőt be kell fogadni – ezt mondta a Magyar Nemzet kérdésére Orbán Viktor miniszterelnök kedden. Árnyalja a képet, hogy brüsszeli tudósítónknak jogi szakértők azt mondták: mivel Magyarország és az ügyben szintén érintett Szlovákia sem kért gyorsított eljárást, előfordulhat, hogy az ideiglenes „kvótarendszerről” akkor születik meg a bírósági verdikt, amikor az már nem is lesz érvényben, hiszen a vonatkozó határozatok 2017. szeptemberében lejárnak.

Az uniós belügyminiszterek a múlt szeptemberben döntöttek úgy, hogy Magyarországnak 2017 szeptemberéig összesen 1294 szíriai, iraki vagy eritreai menedékkérelmét kell elbírálnia, majd közülük az oltalomra szorulókat befogadnia. Ez azonban nem kötelező betelepítést jelent, hanem csak annyit: a menekültügyi eljárást a kijelölt tagállamok folytatják le, de aki védelemre szorul, arról valóban nekik kell gondoskodniuk.

A jogszabályokat, amelyeket valamennyi tagállamnak végre kell hajtania, Magyarország és Szlovákia megtámadta az Európai Jogok Bíróságán. A döntést ugyanis itthon jogtalannak minősítették, mert Brüsszel nem kényszeríthet ránk olyan megoldást, amit nem akarunk, értelmetlen, mert meghívót jelent migránsok újabb millióinak, veszélyezteti a nemzeti identitásunkat és növelheti a terrorveszélyt, a bűnözést – hangoztatták akkor fideszes körökben.

Kormányzati forrásaink szerint az európai bíróságon várhatóan jövőre kezdődik az eljárás, b89rüsszeli tudósítónk azonban úgy értesült, az eljárás már megkezdődött. Idén legfeljebb a tárgyalásra kerülhet sor. A luxemburgi fórum két dolgot vizsgál majd: a közösségi normák alapján dönthetett-e a tanács a kvótáról, és ha igen, betartotta-e az eljárási szabályokat. Ami az előbbit illeti, az Európai Unió működéséről szóló szerződés eléggé egyértelműen fogalmaz: „harmadik országok állampolgárainak hirtelen beáramlása” esetén átmeneti intézkedéseket fogadhatnak el. Ezt Magyarország is aláírta, a „hirtelen beáramlás” pedig vitathatatlanul bekövetkezett. A jogalapot a Fidesz-kormány így eléggé nehezen vitathatja, bár kétségkívül felmerülhet: mi tekinthető átmenetinek, hiszen az áthelyezett menekültek akár évekig az érintett országokban maradhatnak.

Az ügyben idén legfeljebb a tárgyalásra kerülhet sor, amit a főtanácsnoki indítvány, majd néhány hónap elteltével az ítélet követ. A luxemburgi fórumon az ügyek átlagos átfutási ideje másfél év, így meglepetés lenne, ha már jövőre megszületne a verdikt (kivéve, ha már tényleg folyamatban van az eljárás). Így esély van arra, hogy mire megszületik a bírósági ítélet, már nem is lesz érvényben a kvótarendelet.


Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.