Csalni nehéz lesz a népszavazáson, de az MSZP azért ég egy kicsit

Nem tartják súlyos kudarcnak az MSZP-ben, hogy a kvótanépszavazásra csak 3811 szavazóköri delegáltat sikerült kiállítaniuk, azaz a szavazatszámláló bizottságok kevesebb mint felében lesznek ott.

Nyakó István sajtófőnök lapunknak azt mondta: végül az ötezret is megközelítheti a szocialista delegáltak száma. Ez úgy jön ki, hogy ahol nem lesz meg a bizottság felállásához szükséges öt fő, ott az önkormányzat választ póttagokat, így több baloldali őrködhet a választások tisztasága felett.

Ez azonban még így is messze alulmúlja a kormánypártok teljesítményét: a Fidesz és a KDNP 13 351 delegáltat regisztrált a választási irodánál. Illik az MSZP javára írni, hogy delegáltjai közül csak 300-400 olyan lesz, akit frakcióval nem rendelkező ellenzéki pártok küldenek, főleg a Demokratikus Koalíció. Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke lapunknak azt mondta: bár Molnár Gyula MSZP-elnök kért segítséget pártjától, abban maradtak, hogy az igényeket helyben mérik fel, sok esetben pedig nem érkezett hozzájuk megkeresés.

Az MSZP azért is magyarázkodásra kényszerül, mert azzal toborzott delegáltakat, hogy így gátolhatók meg a csalások. Utóbb rájöttek, nehéz úgy aktivizálni a tagságot, hogy a párt a távolmaradás mellett kampányol. Többen elismerték, egy forintot sem tudnak fizetni a delegáltaknak, „még egy ebédet sem tudunk venni nekik". Az önfelmentéseket számba véve minden megkérdezett MSZP-s arra jutott, hogy kisiklásról van szó, és 2018-ban minden szavazókörben jelen lesznek. Noha ez akkor sem sikerült, amikor a párt pénzügyileg és szervezetileg is sokkal erősebb volt.

Csalni amúgy nehéz és kockázatos is. Mivel a népszavazáson biztosan nagy többségben lesznek a nemek, csalni legfeljebb a más helyett leadott voksokkal lehet. Ám az, hogy valaki részt vett-e a referendumon, személyes adat, amit a voksolás után három hónapig kezel a választási iroda. Így bárki meggyőződhet arról, hogy nem szavaztak-e a nevében. Ráadásul csak a szisztematikus csalásnak van „értelme”, ugyanis gyanút kelt, ha egy-egy szavazókörben kiugró a részvétel. 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.